Студеното време не уплаши любителите на фолклора, Кърджали аплодира ансамбъл Българе (Снимки+Видео) В знак на благодарност Общината подари картини на тримата дарители на концерта

Валентина ИВАНОВА

Студеното време не уплаши любителите на фолклора, които се стекоха пред Дома на културата в петък вечер. Световноизвестният фолклорен ансамбъл „Българе“ отново пристигна в Кърджали в навечерието на празника на града, след като няколко години пропусна по обективни и субективни причини. Гостуването пак бе спонсорирано от тримата приятели – проф. Иван Гаврилов, Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев, както и предишните три.

Проявата откри заместник кметът Байрям Байрям с поздравление към гражданите на Кърджали за празника. Той поднесе приветствие към ансамбъла от името на кмета Ерол Мюмюн.

Вашето творчество е истинско богатство за българската култура за духа на нашето общество. Вие съхранявате и разпространявате магията на българския фолклор не само у нас, а и по света. Вдъхновявате и обединявате поколения, като ни напомняте за нашите корени и традиции. Вашето изкуство е символ на национална гордост и вдъхновение. За нас е чест да ви посрещнем един от изявените и обичани фолклорни ансамбли – „Българе“ – и да споделим този момент, се каза в обръщението на кмета.

Байрям поднесе благодарност и картини на тримата благодетели от името на община Кърджали, а на ръководителя на ансамбъла Христо Димитров – специално нарисувана живописна творба с родопски мотиви.

След това на сцената се развихри истинска феерия от песни и танци. Вдъхновени и развълнувани, кърджалийци аплодираха виртуозните изпълнения. Отделни зрители припяваха на познатите и любими български народни песни, други потропваха на място, хем да се стоплят, хем да изразят своята съпричастност.

След края на концерта танцьори и зрители се хванаха на дълго хоро.

Някои по-възрастни хора си тръгнаха преди края. Те изразиха разочарование, че на площада не са осигурени столове, както при предишни концерти. Ангажиментът затова е бил на общината като съорганизатор на проявата, включена в културната програма за Деня на Кърджали.

Снимки и видео: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *