Цяла Куба остана без ток Основната електроцентрала на острова излезе от строя заради липса на гориво

Цяла Куба остана без ток днес, след като от строя излезе една от основните електроцентрали, призна министърът на енергетиката Лазаро Гуера, цитиран от Франс прес и БТА.

Правителството се опита да предотврати катастрофата, като затвори днес училищата, некритичните бизнеси и изпрати държавните служители у дома. Но по обяд най-голямата електроцентрала „Антонио Гитерас“ излезе от строя и това доведе до верижно спиране на тока в цялата страна. Около 10 милиона кубинци са на тъмно.

„Ще работим без прекъсване, за да възстановим тока“, написа в Туитър кубинският президент Мигел Диас-Канел. Енергийните специалисти обаче не знаят колко време ще им отнеме възстановяването на мощностите.

Вчера кубинският лидер обяви, че Куба е в „извънредна енергийна ситуация“ поради затруднения при закупуването на горивото, необходимо за захранване на електроцентралите заради ембаргото на САЩ.

Премиерът Мануел Мареро допълни сред причините и остарялата инфраструктура и нарастващото търсене. Той заяви, че частните компании ще плащат по-високи цени, за да се компенсира недостигът на ток.

На острова електроенергията се произвежда от осем остарели топлоелектрически централи, които често не работят или са в ремонт, от седем плаващи електроцентрали, които правителството дава под наем на руски компании, и от електрогенератори.

Заради кризата училищата и университетите ще останат затворени, както и културни институти, спортни клубове и нощни заведения. Единствено предприятията от хранителната индустрия и болниците ще продължат да работят без прекъсване.

Енергийната криза е нов удар по населението на острова, което вече страда от дефицит на основни хранителни стоки, гориво, вода и лекарства. През последните седмици в няколко провинции хората са били без електричество до двадесет часа на ден.

Източник: СЕГА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *