Днес награждават световната шампионка по бокс Дейзи Ланг, израснала в Кърджали В Зала „София“ на столичния парк-хотел „Москва“ ще бъде отбелязана 100-годишнината на българския бокс

Нов живот

Израсналата в Кърджали Десислава Кирова, известна в целия свят като Дейзи Ланг, днес ще получи заслужено признание от Българската федерация по бокс. Тя ще бъде отличена във връзка със 100-годишния юбилей на красивия и мъжествен спорт у нас. Трикратната световна шампионка е специално поканена от президента Красимир Инински и се завърна в родината си от САЩ, където живее от дълги години.

Официалното тържество е тази вечер в зала „София“ на столичния парк-хотел „Москва“.

Родената в София звезда е трикратна световна шампионка по бокс в три различни категории, единствената българка, приета в боксовата „Зала на славата“. Родена е в София като Десислава Кирова. Детските си години прекарва в Кърджали, учи в училище «Отец Паисий», където започва да се занимава с лека атлетика и показва чудесни резултати на спринтовите дисциплини 200 и 400 м.

Дейзи в Кърджали преди година

Когато е в 3-ти клас, се мести в столицата. За бокса я открива покойният вече Милчо Милев, който става неин първи треньор. Завършва Националната спортна академия «Васил Левски» в София, специалност «Кинезитерапия».

През 1995 година напуска България и се установява в Дюселдорф, Германия, където изгражда своята забележителна спортна кариера. Става европейска, също и световна шампионка в три девизии (общо 10 пъти), единствената българка в боксовата „Зала на славата“ в Сан Франциско, САЩ. Тя е пионер в професионалния женски бокс в Европа заедно с Регина Хамилх.

Слиза от ринга през октомври 2004 г. и се установява в Лос Анжелис, САЩ. Днес се изявява като екшън актриса, участва в холивудски продукции и в рекламни филми.

Десислава Кирова сподели какво е да си част от славната история в българския бокс в интервю за „Денят започва“ на БНТ на 18 октомври.

„Чувствам се призната в България. Благодаря на президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински, който ме покани в България“, сподели тя в интервю за предаването „Денят започва“.

Единствената българка в Залата на славата

Тази вечер предстои церемония по случай 100 години организиран бокс в България, на която Дейзи Ланг ще бъде отличена за заслугите й към спорта.

„100-годишнината на българския бокс е специален момент за мен. Навремето прокарвах пътя на женския бокс в България по време на трудни времена. Трябваше да се доказвам в чужбина, където знаете, че е трудно. Голяма чест за мен е, че НСА ще ме награди за принос към българския бокс. Радвам се, че новото поколение може да се развива в България. Резултатите са налице и женският бокс се развива. Сърцето ми е в бокса и бойните изкуства“, добави Десислава Кирова.

Според нея боксът ще остане част от олимпийската програма на Игрите в Лос Анджелис през 2028 г.

„Навремето се борех боксът да стане олимпийска дисциплина. В Олимпийския бокс шансовете да се контузиш са по-малки. Няма да махнат олимпийски бокс от Олимпийските игри в Лос Анджелис. Надявам се да се променят правилата. Станалото в Париж е голямо петно за спорта. Това разочарова страшно много състезателки. Вината не е на състезателите, а на организаторите“, допълни софиянката.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *