Наемите на жилищата в Кърджали не падат под 400 лева, твърди брокерът Кадир Аптикадир Слабо е търсенето на магазини, има интерес към терени за фабрики

Валентина ИВАНОВА

Наемите на жилища в централната част на Кърджали се движат в ценовия диапазон от 400-500 до 700 лева за тристаен обзаведен апартамент. Под тази цена трудно се намира дори едностаен. Подобно е положението и в квартал „Възрожденци“. Цените и там са високи, защото се предлагат по-нови жилища, по-модерно обзаведени, някои дори са с луксозни мебели и елуреди за бита. Необзаведените вече никой не ги поглежда. Така коментира моментната картина на пазара на имоти брокурът Кадир Аптикадир.

Голяма част от наемодателите са в чужбина. Те търсят доверени брокери, които да им събират наемите и да се грижат за имота. Обикновено са склонни да плащат процент от наема на брокера, защото нямат алтернатива.

Мижав е интересът към наемането на търговски площи под наем. Затова има много празни помещения с табели „Дава се под наем“ или „Продава се“. Други си стоят незаети от години. Най-често е търсенето от турски предприемачи, които местят бизнеса си тук или отварят филиали. Обикновено те са в сфери свързани със строителство и дизайн на жилища и офиси – мебели, строителни материали, пердета, килими и др. Предпочитанията за магазини са участъка на булевард „България“ от автогарата до улица „Булаир“ и в търговската част на улица „Републиканска“. Там предлагането е най-малко и цените са най-високи – вече надхвърлят 1000 лева за малък магазин.

Има и търсене, и предлагане на терени за изграждане на халета и производствени. Допреди няколко години нещата бяха хаотични. Сега първо се поставят изисквания за изградена инфраструктура и лесна комуникация. Затова предприемачите гледат към индустриалните зони, обяснява опитният брокер.

На пазара на имоти в Кърджали почти няма случайни строителни фирми, което вдъхва по-голямо спокойствие и сигурност у купувачите. Мнозина се обръщат към брокери, макар че някои колеги злоупотребяват с доверието на клиентите си, добавя Аптикадир.

За Кърджали продължава да стои като проблем недостигът на паркоместа и гаражи. Те се търсят почти колкото и апартаментите.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *