Учените в Кърджали отчетоха 40 успешни години /ВИДЕО/ Светила на българската наука дойдоха на тържествената сесия на съюзната организация

Валентина ИВАНОВА

Учените са пътеводители в днешния сложен свят, каза проф. д-р Тодор Черкезов на откриването на тържествената сесия, с която бяха отбелязани два юбилея – 80 години от основаването на Съюза на учените в България и 40 години от създаването на клона на организацията в Кърджали.

Форумът във вторник започна с изпълнения на дамски хор «Незабравки» с диригент Тавит Мачикян, които дадоха вдъхновяващо начало на събитието.

В Конферентната зала на хотел «Арпезос» дойдоха светила на българската науката като акад. Дамян Дамянов, почетен председател на СУБ и председател на Съвета на академиците в БАН, хирург и голям приятел на кърджалийските учени, и историкът проф. Иван Маразов, почетен професор на Нов български университет. Гости бяха още областният управител Никола Чанев, заместник-кметът Веселина Тихомирова, проф. д-р Жени Стакова, преподавател във Факултета по обществено здраве, директорът на Държавен архив-Кърджали Гергана Димитрова и др.

Областният управител Никола Чанев пожела академично дълголетие на съюзните членове.

Имената и високите постижения на всички научни работници от Източните Родопи през годините са вградени в летописа на българската наука и са част от нейната репутация, устойчивост и интегритет, каза той в речта си.

Вашата дейност през тези десетилетия е не само източник на знание и наука, но и на вдъхновение за бъдещите поколения. Вие сте тези, които допринасяте за развитието на образованието, науката и иновациите в нашия град и страната ни. Благодарение на вашите усилия и постижения, науката в Кърджали и България продължава да се развива и да се утвърждава като водещ фактор в обществения живот, заяви в приветствието си заместник кметът Веселина Тихомирова. Тя поздрави участниците от името на кмета Ерол Мюмюн. След това връчи почетен плакет на председателя на местната структура на СУБ Дора Янчева с логото „40 години Съюз на учените в България – клон Кърджали, с благодарност за подкрепата в развитието на община Кърджали и за значимия ви принос в областта на образованието и науката“.

Проф. д-р Жени Стайкова поднесе поздравление от свое име и от името на своя съпруг Николай Николов – дългогодишен секретар на СУБ Клон Кърджали.

Сред останалите поздравителни адреси бяха тези на първия председател на местната структура Рафет Сейдалиев, на председателя на СУБ проф. д-р Диана Петкова, на литературния критик Иван Гранитски.

С мултимедийна презентация доц. д-р Дора Янчева проследи чрез имена, дати и събития 40-годишната история на СУБ Клон Кърджали.

Той е създаден на 18 юли 1984 година по инициатива и с много ентусиазъм от н.с. Славей Златев, който става и неин първи секретар, а за председател е избран кандидатът на философските науки Рафет Сейдалиев. Сред учредителите са ст.н.с. І ст. д-р Георги Стайков Анадолиев и синът му н.с. І ст. Златко Анадолиев, ст.н.с. І ст. дсн Димитър Димитров Бъчваров, доц. д-р Дора Янчева, н.с. І ст. Иванка Гочева, доц. д-р Иван Костов, доц. д-р Касим Юнузов, доц. д-р Кънчо Илиев, н.с. І ст. Тодор Кипровски, доц. д-р Филип Чуренев и др.

През годините в организацията са членували 109 научни сътрудници, днес те са 53. Сред тях се нареждат доц.д.т.н. инж. Николай Николов, н.с. І ст. Златка  Сиджимова, гл. ас. Петър Хаджинаков, Вълчо Златилов, доц. Грозданка Ленкова, проф.д.м.н.Жени Стайкова, Даниела Коджаманова, доц.д-р Дора Щерева, проф.д-р Тодор Черкезов, доц. д-р Ваня Найденова, гл.ас.д-р инж.Кристина Илиева, д-р Марин Мухтаров дм, д-р инж. Георги Гачев и др.

Със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ са удостоени съюзните членове проф. дтн. Владко Панайотов, Славей Златев и Стефана Василева, а проф. Хикмет Мехмедов е носител на орден „Стара планина“.

След доклада на доц.Янчева, академик Дамян Дамянов направи ретроспекция на 80-годишната дейност на СУБ. Последва разговор в историка проф. Иван Маразов, посветен на културата на траките.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *