Термометри и апарати за кръвно налягане получиха слепите в Кърджали в Деня на белия бастун Заместник-кметът Веселина Тихомирова участва в тържеството на регионалната организация

Валентина ИВАНОВА

В Центъра за обществена подкрепа членове на регионалната организация на слепите в Кърджали се събраха, за да отбележат Деня на белия бастун. На тържеството те получиха подаръци от общината. Заместник кметът на община Кърджали по хуманитарни дейности Веселина Тихомирова  и вр.и.д. секретар на община Кърджали Нермин Мехмед връчиха различни помощно-технически средства като бели бастуни, термометри, кантари за тегло, апарати за кръвно налягане и др.

Кметът Ерол Мюмюн и общинското ръководство ви подкрепяме, познаваме вашите проблеми и ще положим усилия да ги решаваме  заедно“, каза Тихомирова.

В резултат от 13- годишното предоставяне на услуга Център за социална рехабилитация и интеграция, която досега се финансираше от местни приходи, от 1 октомври е делегирана от държавата дейност. Това означава, че ще има възможност да се назначат повече служители, ще се осигурят повече специфични помощни средства, ще се подобрят условията, всички стаи в центъра  ще бъдат обзаведени, за да се възползвате пълноценно  от услугата“, посочи Нермин Мехмед.

По-късно съюзните членове се събраха в Центъра за социална рехабилитация, където се повеселиха с почерпка и песни, изпълнени от Айхан Мехмед.

Съюзът на слепите, в който влиза и кърджалийската организация, функционира вече 103 години. В областта има пет териториални структури в Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково и Ардино, където членуват 467 души, като 186 са в областния център, съобщи за „Нов живот“ Васил Петров, председател на регионалната организация.

След като на 27 януари 2024 г. внезапно почина предишната председателка Шукран Исмаил, през март бе избран 37-годишният досегашен координатор в Ивайловград. Той отговаря и за териториалната организация в Кърджали в екип със своята сътрудничка Мариана Харитева.

Васил Петров

Днес слепите страдат от неравните тротоари и недостъпна среда на много места в градовете. Само някои от светофарите имат звукови сигнали, за да улеснят преминаването им. Автомобилите често не спират и не им дават предимство, споделя Петров.

Понякога срещат неразбиране и дори грубо отношение от околните. Липсват и възможности за работа. Някои от членовете са освидетелствани със 60-70 процента нарушено зрение, те могат да кандидатстват, но няма подходящи позиции, а и бизнесът ги приема с недоверие.

Подкрепа получават от Социални грижи и от община Кърджали. В организацията постъпват и дарения, които ръководството предоставя на най-нуждаещите се.

Припомняме, че на 15 октомври се отбелязва Международния ден на белия бастун – символ на независимостта на хората със зрителни увреждания от почти един век. Този ден обръща внимание не само на значимостта на белия бастун като помощно средство, а и на правата и нуждите на тези хора в обществото. Денят се чества от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите, у нас е отбелязан за пръв път през 1980 г. по инициатива на Съюза на слепите в България.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *