Турски холдинг купува златния проект Розино край Ивайловград за 59 милиона долара Канадската компания Velocity Minerals продава всичките си медно-златни проекти в България

Канадската компания Velocity Minerals продава всички медно-златни проекти, които разработва в България. Купувач е турската група Turkerler Holding, а цената на сделката е 59 млн. долара. Тя включва основния актив на дружеството – златния проект „Розино“, както и други минни активи и лицензи, става ясно от прессъобщение на компанията.

Проектите в България

Velocity проучва за благородни метали и мед с фокус върху Източна Европа. В България дружеството има 70% дял в парцела „Тинтява“, който включва находище „Розино“, което е в етап на предварителна оценка. Има също така 70% дял в имота „Момчил“ (който включва проект „Обичник“), 70% дял в имота „Надежда“ (включващ проекта „Македонци“), 70% дял в имота „Дангово“ (който е в съседство с Македонци) и 100% дял в находището за проучване на мед и злато „Иглика“.

Velocity придоби 100% от собствеността на „Иглика“ през 2021 г. и преди година започна втората фаза на сондирането в имота, като той има потенциал за множество видове минерални находища, включително меден порфир, меден концентрат и епитермално злато. Тогава програмата за сондиране беше изцяло финансирана от Dundee Precious Metals, която имаше намерение да придобие 75% дял в собствеността на „Иглика“ и свързаните с нея права за проучване. До сделка обаче така и не се стига.

Златната мина

По-рано тази година Velocity, заедно с другия собственик на проекта – „Горубсо-Кърджали“ (30%), се договориха да го пуснат за продажба.

Сумата по сега обявената сделката – 59 милиона долара – ще бъде изплатена на две вноски. Първо 15 милиона долара при приключване на сделката, а останалите 44 милиона долара в рамките на 18 месеца след това.

Значителна част от покупната цена – 55 млн. долара – ще бъде платена само за проекта „Розино“, който е част от притежавания от Velocity имот „Тинтява“ (70%), разположен в община Ивайловград. Проектът е разрешен и е напреднал до етапа на предпроектна осъществимост. Находището разполага с вероятен минерален запас от 11.8 милиона тона при 1.22 грама на тон злато.

Предварително проучване за осъществимост от декември 2021 г. го описа като златна мина с ниски разходи за поддръжка от 755 долара за унция. За седем години живот мината трябва да произведе 465 000 унции злато.

Изпълнителният директор на Velocity Кийт Хендерсън каза, че Türkerler, чиито инвестиции се фокусират върху проекти за възобновяема енергия, е „в много добра позиция да пренесе активи като проекта „Розино“ на следващите етапи на развитие“.

Инвестицията е добре дошла

Тази инвестиция в проекта „Розино“ ще бъде особено добре дошла новина за жителите на района на Ивайловград, тъй като инвестициите в сектора на ресурсите обикновено носят широкообхватни икономически ползи за местните жители и местния бизнес“, каза Хендерсън.

Той също така отбеляза, че съседната мина „Ада тепе“, разработена от Dundee Precious Metals, се очаква да затвори през 2026 г., така че разработването на мината по проекта „Розино“ „ще бъде необходимо за осигуряване на заетост в тази част на България“.

Продължавайки напред, Velocity разглежда потенциални възможности за придобиване в цяла Европа, за да идентифицира проекти, при които отново можем да добавим значителна стойност към недооценените активи“, каза Хендерсън.

За купувача

Türkerler е основана преди повече от 50 години в Анкара, Турция, и се разраства до диверсифицирана група от компании с над 24 000 служители. Тя активна в развитието на недвижими имоти, възобновяема енергия (вятърна, слънчева, геотермална), производство на електричество и дистрибуция, публично-частни партньорства, текстилния сектор, както и минното дело. Опитът на Türkerler включва големи строителни проекти, като водноелектрически централи, тунели, магистрали, метро и болници, който опит ще бъде от решаващо значение за продължаващото му разширяване в минния сектор. Към края на последната финансова година Türkerler има общи инвестиции от 6 милиарда долара в активни проекти.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *