Олимпийски надежди се срещат след 45 години в Кърджали Министърът на спорта Георги Глушков и треньорът по каяк Янко Мандаджиев се готвили заедно за Игрите в Москва-80

Валентина ИВАНОВА

Двама изявени в миналото състезатели от националните гарнитури на България се срещнаха в Кърджали след 45 години. Министърът на младежта и спорта Георги Глушков пристигна в четвъртък за откриването на новата спортна площадка в квартал „Възрожденци“. Там, наред с десетките представители на различните клубове, присъстваха и момчетата от Спортен клуб по кану каяк „Арда“, водени от своя треньор Янко Мандаджиев. Така двама големи български състезатели се срещнаха отново. Те служат заедно в спортна рота в ЦСКА – София. Глушков тогава е най-добрият баскетболист на червения отбор, а Янко е сред перспективните гребци. Като участници в националните гарнитури на България, двамата са сред олимпийските надежди за Игрите в Москва през 1980 година. Дори полагат олимпийска клетва през октомври 1979 година в една стая.

Мандаджиев си спомня с умиление, че сред десетината спортисти от ЦСКА, готвени за олимпиадата, Глушков бил най-висок – 2,08 м. Наложило се известно време да ходи цивилен в казармата, защото му приготвяли дрехи и обувки по поръчка. Конфекцията не му става.

И двамата бяхме на олимпийска подготовка, но после се случи така, че не участвахме в Игрите, добавя кърджалиецът.

Министър и треньор се зарадваха на срещата след толкова години. Мандаджиев побърза да сподели успехите на своите възпитаници и да ги представи на Глушков. После всички те и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн се снимаха за спомен.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *