В Кърджали обсъдиха психичните проблеми при децата

Нов живот

По повод  Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, в Кърджали се проведе Кръгла маса на тема „Психични проблеми и разстройства на поведението, характерни за детско-юношеската възраст”, организирана от ОСНВ Кърджали. За участие в нея в конферентната зала на хотел „Кърджали” дойдоха психолози и медицински специалисти от учебните заведения в града край Арда.

Чрез виртуална връзка в Кръглата маса участва гост лекторът гл. ас. д-р Весела Кръстева – Симеонова, преподавател в СУ „Св. Св. Климент Охридски”, която изнесе своята презентация на тема „Детската психика – Близкото Непознато” .

„Най-често симптомите за промяна в поведението и психични разстройства се проявяват още в детската възраст. Обикновено до идентифициране на тези симптоми се достига доста късно, затова е важно те да се разпознават навреме, както от училищните психолози и медицински лица, така и от родителите”, коментира  пред журналисти председателят на ОСНВ д-р Сезгин Бекир.

По думите му една от причините за късното откриване на симптомите за психични разстройства е обществената стигма към проблема като цяло и отказа на родителите да признаят, че има такъв проблем с децата им.

Според данни на СЗО, множество проучвания по цял свят показват, че голяма част от психичните заболявания се отключват още в детска или юношеска възраст. Въпреки това, факт е, че към лечение на психичните заболявания се пристъпва години по-късно. Често тежките психични заболявания са предхождани от по-леки такива, които обаче не са били забелязвани и не се е стигнало до търсене на адекватна медицинска помощ.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *