Внимание, опасно време! Оранжев и жълт код в цялата страна Температурите ще бъдат между 16° и 30°

Внимание, значителни валежи! Това предупреждение отправят синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

За 29 септември е издадено предупреждение за екстремно време – жълт и оранжев код.

Жълт код за интензивни валежи е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, София, София Област, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Перник, Кюстендил.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите: Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Смолян, Кърджали.

Източник: НИМХ

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд. След обяд валежите ще обхванат Централна, а към края на деня и Източна България. Значителни ще са валежите в Централна и Източна България, където ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Ще прегърми и на места в Западна България. Вятърът от северозапад ще се усили, ще бъде силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух.

Температурите ще се понижават и към 15:00 часа ще са в широк интервал: от 16-19° в Западна и Централна България до 30° в Югоизточна.

През нощта срещу понеделник на много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и силен северозападен вятър. Интензивни ще са явленията (валежи и гръмотевици) главно в Североизточна България. В западните райони от страната ще е почти без валежи.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на много места ще има мъгла или ниска облачност. Към края на деня облачността ще се увеличи. Вечерта и през нощта срещу понеделник на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Ще има условия и за градушки. Максимални температури: 24°-27°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

В планините от запад-северозапад облачността ще се увеличи и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават и към 15:00 часа на височина 1200 метра ще бъде 8-9°, на 2000 метра – около , а към края на деня по най-високите ни върхове в Рила и Пирин около .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *