Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ – вече е „Почетен селянин“ (Снимки) Тежко балканско хоро на българи, гърци и турци разтърси площада на Ивайловград в първата нощ на културния фестивал

Нов живот

Когато чуя симфоничен оркестър  – прехвърлям на друг тв или радио канал. Но сега, тук, на живо, под звездите, на този дивен връх, музикантите от Симфониета-Враца плениха душата ми и ме накараха да променя мнението си. Думите на младеж от публиката на „Мистериите на Хухла“, цитира Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“, която от години промотира благотворително и е водеща на емблематичния за Източните Родопи културен фестивал. Именно това въздействие върху духа, това силно емоционално докосване и възпитаване на вкус към истинското изкуство, постига Иван Бунков, допълва Катя. Видният писател, публицист, драматург, общественик и родолюбец Бунков е инициатор и основен двигател вече 26 години на „Мистериите на Хухла“.

Иван Бунков и кметицата на Ивайловград Диана Овчарова откриват Мистериите на Хухла

Вечерта на 22 септември, Денят на независимостта на България, бе кулминацията на тазгодишното издание на феста. На сакралния връх Илинденя /Свети Илия/ над ивайловградското село Хухла, от който погледът се зарейва към българско, гръцко и турско, и на който от 12-ти век преди Христа е имало тракийско светилище, се събраха творци от 3 народа. Обедини ги вълшебната диригентска палка на маестро Георги Андреев. 2-часовият концерт на Врачанския симфоничен оркестър с омайващите гласове на 4-ри солистки от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, с кавала на Недялко Недялков от София, кануна на Хакан Гюнгюр от Истанбул и цигулката на Георгиос Псалтис от Солун съедини в едно музика, природа и публика. Уникалната хармония между фолклор и класическа музика грабна сърцата и възвиси духа на стотиците насядали в късната доба на селския амфитеатър на върха.

Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“

Преди да прозвучат първите акорди от изпълнителите, Иван Бунков обяви: „Тази година Мистериозната хухленска академия на науките удостоява с големия приз “Почетен селянин на Мистериите на Хухла” маестро Георги Андреев“. Роденият в Хасково, носител на множество престижни отличия диригент, взимайки статуетката – пробит стар цървул, в който е поставено земното кълбо, сподели, че е силно изненадан и няма подготвена дълга реч като за получател на Оскара на Мистериите. Но затова пък благодарността му се изрази в зашеметяващото представление, което изнесе с музикантите и певците.

Балканското хоро

Ден преди концерта на върха, на площада в Ивайловград се изви тежко балканско хоро. То бе грандиозният финал на сборния концерт от самодейни състави от поречието на Арда, Тунджа и Марица под надслов “Полет над три реки“.

Коста свири в хоремага – Центъра на света

Публиката веселиха детско-юношески танцов състав „Свиленче“ от Свиленград; танцов състав за традиционни танци „Акритес“ от Александруполис, Гърция; фолклорна група „Зейбеклер“ за турски народни танци от Момчилград; танцов състав, детски гайдарски оркестър, оркестър за народна музика от Дома на културата в Кърджали и женска фолклорна група от село Свирачи с ръководител Тянка Пехливанова.

На площада в Ивайловград

В първия ден на „Мистериите на Хухла“ известният писател и драматург от Пловдив Александър Секулов прочете откъси от свои книги, разказа и интересни случки от процеса на творене. В двора на Костадин-Георгакиевата къща в мистичното село, неочаквано за автора се изви опашка за автографи.

Александър Секулов представя свои творби

Пак там бе представена и специалната марка червено вино и розе „Мистериите на Хухла“ от Пламен Димитров, енолог, писател, управител на Фондация „Култура на виното“ и кръстник на Културния фестивал „Мистериите на Хухла“. Погледът на присъстващите бе заинтригуван и от подредените в китния двор автентични тракийски носии от поречието на Арда, Тунджа и Марица от реквизита на филма „Капитан Петко войвода“.

Литературното четене в хоремага

Вторият ден на „Мистериите“ започна с представяне на книгата на Калина Копринкова – „ Хухла, минало и настояще“. За двуезичното литературно списание „Небет тепе“ говориха проф. д-р Евдокия Борисова и главната редакторка от Истанбул – поетесата Кадрие Джесур. В „Центъра на света“ – в двора на емблематичната сграда на стария хоремаг на Хухла присъстващите се понесоха „По древната вода на мойта Арда…“ – литературно четене, водено от Почетния селянин на „Мистериите на Хухла“ Бойко Ламбовски, с участието на Петя Цонева, Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на Ивайло Балабанов; Бойко Ламбовски, поет, преводач, есеист и журналист; Александър Секулов, драматург, поет и романист; Илиас Папаконстантинос  и Йоргос Маниос  от Атина; Тоня Борисова, писател, актриса, филмов сценарист, работила с ансамблите „Пирин“ и „Филип Кутев“ и „Мистериите на българските гласове“. Коста Кулелис от Орестиада, един от най-ревностните почитатели на културния фест, импровизирано грабна китарата и засвири парче на легендарния си сънародник Микис Теодоракис. След това заредените с настроение гости на феста поеха към Илинденя за концерта под диригентството на Георги Андреев.

На площада в Ивайловград

Организатори на „Мистериите на Хухла – 2024“ са фондация „Хохла“, Община Ивайловград и читалище „Обединение“, Кърджали. Мотото на събитието бе „Човечност без граници“ и възвиши в едно три етноса. Иван Бунков отново доказа, че този забравен от Бога райски кът все още не е забравен от хората – родолюбци! Да подкрепим културния фестивал да продължава и да се разраства  – с дарения към фондация „Хохла“, призовава Катя Стайкова. Това е банковата сметка на фондация „Хохла“:  BG63BGUS91601011805600, Българо-американска кредитна банка, основание – провеждане на културния фестивал „Мистериите на Хухла“.

Концертът на Илинденя

 

На площада в Ивайловград

 

На площада в Ивайловград

 

На площада в Ивайловград

 

На водещата снимка: Иван Бунков (в средата) връчва приза на маестро Георги Андреев

 

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *