Кърджалийци отново се срещат с героите от филма Вчера, този път на театрална сцена На 3 октомври София Кузева и Христо Шопов излизат в спектакъла „Не бях аз“

Ваня ИВАНОВА

36 години след премиерата на култовия филм на режисьора Иван Андонов „Вчера“, зрителите ще видят продължението на историята, но в театрален спектакъл със заглавието „Не бях аз“.

Ролите на Дана и Иван отново се изпълняват от София Кузева-Чернева и Христо Шопов. Сега те дават шанс на своите герои да си кажат много неща, но на театрална сцена, в мултимедийния спектакъл „Не бях аз“. Идеята за него идва от двамата актьори, които желаят да работят заедно в актуален проект и провокират Владо Даверов да напише продължението на ”Вчера” – “Prime Time”, като романът излезе през 2009 година. Сценаристът прегръща идеята и им казва, че винаги е мислил за двамата герои от филма Дана и Иван. Сам избира заглавието на спектакъла, което е реплика от филма, казана в много знаков момент. Това е сцената, в която в столовата спира тока и се случва целувката между Иван и Дана, а тя надигайки се на пръсти казва: „Не бях аз“.

Прекрасната музика, както и във филма, е на Кирил Маричков, а сценограф е Анелия Райкова. Режисьор на постановката е Лиза Шопова, която за пореден път режисира брат си Христо Шопов и за първи София Кузева-Чернева.

Премиерата на филма „Вчера“ е на 25 януари 1988 г. Държавната комисия го поставя във втора категория и определя като кичозен, но филмът предизвиква положителни отзиви у критици и зрители. Получава наградата на публиката на кинофестивала във Варна, наградата за сценарий на СБФД през 1988 година, Голямата награда в Сан Ремо и награда за най-добра режисура на МКФ за детско-юношески филми в Москва през 1989 година. В резултат на това тогавашната цензура премества „Вчера“ в първа, а след това – и в международна категория. Във филма освен Христо Шопов и София Кузева звезди са още обичаните актьори Чочо Попйорданов, Георги Стайков и др.

В Кърджали премиерата на филма е в кинокомплекс „Орфей“. След прожекцията му зрителите имат възможност да се срещнат с част от творческия колектив.

Кадър от филма

От предварителната информация за спектакъла става ясно, че в „Не бях аз“ Иван и Дана, главните герои на романа и филма „Вчера“, се срещат тридесет и пет години по-късно, в същото училище, в което някога са учили. Дали е възможно една единствена целувка да свързва тези двама души десетилетия и срещата им да продължи оттам, откъдето е спряла? А въпроса към публиката е, ще намерят ли пътя един към друг, или животът, който всеки е изградил в миналото, ще им попречи?

Премиерата на спектакъла „Не бях аз“ е насрочена за 27 септември на сцената на театър „Сълза и смях“ в София. А само няколко дни след нея, кърджалийци ще могат да го гледат на 3 октомври в театъра.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *