Магията на Източните Родопи: Махала Хайранлар към село Русалско, община Ардино

Една от чудно красивите махали в близост до село Ненково. Намира се в последните части на Западните Родопи, в северното подножие на връх Бездивен 1140 м, който е най-високата точка на община Кърджали. Независимо от сравнително близкото си отстояние от село Ненково, махалата се води към село Русалско.

Няколкото къщи са разположени на около 650 м. надморска височина и гледат към източнородопския рид Каяджик. Североизточно под махалата се оформя и малкото „Хайранлар дереси“, десен приток на река Боровица.

В близост до махалата се намират и внушителните скали „Коджа баши“ или „Куванджък кая“ със следи от изсичания, дело на човешка ръка (вероятно тракийско светилище).

Козя пътека с дължина от 3 км води до това чудно красиво и почти забравено място в Родопите. Въпреки всичко, дворчетата са чисти, ливадите окосени, покривите здрави, комините прави.

През махалата се преминава като част от маршрута село Ненково – връх Бездивен. Пътеката не е маркирана, има десетки разклонения и непознавайки района не ви съветвам да предприемате изкачване на върха.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *