Кърджали отбеляза Деня на Независимостта пред Паметника на освободителите в Градската градина

Нов живот

В Кърджали отбелязаха 115-годишнината от Независимостта на България. Общоградското тържество се състоя пред Паметника на Освободителите в Градската градина. Венци и цветя пред Паметника на Освободителите поднесоха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, председателят на Общински съвет Мухаррем Мухаррем, народните представители Айтен Сабри и Елван Гюркаш, заместник кметовете Байрям Байрям, Веселина Тихомирова, Даниел Делчев, Тунджай Шюкрю и вр.и.д. секретар на община Кърджали Нермин Мехмед.
Тази година отбелязваме 116 г. от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. в старата българска столица Велико Търново се състои „Тържественото провъзгласяване на Северна и Южна България в независимо Царство“.

С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението от 1885 г. на Княжество България с Източна Румелия.

Независимостта на България е обявена в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолната столица Търново. Княз Фердинанд I, в присъствието на членовете на правителството и други обществени фигури, прочита манифеста към българския народ. Обявяването на Независимостта именно в този храм е символичен акт на продължение на Второто българско царство. С оглед на историческата традиция българската държава е провъзгласена за царство, а княз Фердинанд получава титлата цар.

Окончателно сливането на Северна и Южна България е утвърдено чрез признаването на българската независимост през 1908-1909 г.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *