България отбелязва 116 години от своята независимост

На 22 септември празнуваме обявяването на независимостта на България. По традиция честванията за Деня на независимостта ще са в старата столица Велико Търново, където през 1908 година е обявен историческият акт.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд Първи на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата столица, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.

Празникът се чества официално от 1990 година и ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна. Кулминацията на честванията в старопрестолния град е тържествената заря-проверка, която ще започне в 19:30 часа на площад „Цар Асен Първи“ и ще бъде излъчена на живо по БНТ.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *