Фирмата-изпълнител на ремонта на Ясла 5 не спази договора, обясни кметът Ерол Мюмюн Приетите 60 деца бяха настанени в други градини

Нов живот

На специална пресконференция кметът Ерол Мюмюн обясни защо Ясла 5 не отвори врати в първия учебен ден. Той заяви, че част от строително-монтажните дейности са изпълнени при съществени закононарушения и Община Кърджали в грижа за здравето на децата, е сезирала всички компетентни институции.

Той изложи хронологията, довела до тази конфузна ситуация, при която Ясла №5 все още остава затворена. Подадени са били над 100 заявления от родители, 60  са били одобрени.

От думите на градоначалника стана ясно, че още през ноември на 2021 година е издадено разрешение за строеж на детското заведение. „На 24 юли 2023 година е съставен и подписан акт Образец 10 за установяване на състоянието на строежа при спиране на строителството с мотив „предаварийна ситуация”.

Последвала е заповед №17 на главния архитект на община Кърджали от 1 април 2024 година, според която са одобрени проекти и допълнение към действащото разрешение на строеж за отстраняване в процеса на преустройството проблеми. Проектите са предадени на строителния надзор и е съставен Акт – образец 11 за установяване на състоянието на строежа и строително-монтажните работи при продължаване на строителството на всички спрени строежи”, разказа пред журналисти кметът Ерол Мюмюн.

По думите му той е провел среща с всички изпълнители на обекти на образователни институции, които са го уверили, че за първия учебен ден те ще бъдат готови.

«Ясла №5 обаче това не се получи. И няма как да си позволим при съществени закононарушения в процеса на строителството да пуснем децата в сградата. Затова и сезирахме всички компетентни институции”, подчерта Ерол Мюмюн, като изтъкна, че фирмата-изпълнител на обекта е „Стилмед”.

Той подчерта, че 60-те деца, приети в Ясла №5 са разпределени в яслените групи към детските градини в Кърджали и благодари на родителите за разбирането както и на директорите и служителите в яслените групи.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *