Община Черноочене получи картбланш от съветниците за нова пречиствателна станция

Исмет ИСМАИЛ

Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед пред съветниците на редовна сесия заяви, че в общинската инвестиционната програма за настоящата година е заложена изграждане на пречиствателна станция за битови отпадни води /ПСОВ/ от изградените канализации в с. Черноочене, с. Нови пазар, с. Каблешково, с. Пряпорец и с. Среднево. Площадката е предвидена в Общия устройствен пран.

Председателят на Общински съвет Черноочене инж. Месру Мюмюн предложи на вниманието на съветниците 8 основни и други допълнителни точки от дневния ред.

Това е изключително важен проект за Черноочене с оглед здравните рискове за жителите и гостите, опазване на околната среда, коментира още кметът на Общината инж. Айджан Ахмед.

Той заяви, че Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ, предоставя безвъзмездна помощ на общини за изграждане на такива съоръжения. Имаме изготвен проект и ще кандидатстваме за финансиране пред институцията. Едно от изискванията на ПУДООС за отпускане на безвъзмездни помощи за проектите е положително решение на местния общински съвет, информира кметът на Общината.

Уточненията бяха при разглеждане на точките за одобрение на Подробен устройствен план – План за застрояване на Пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ Черноочене и съставните села и относно кандидатстване пред ПУДООС със заявление за безвъзмездна финансова помощ с проект “Изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води на централното село.

Сред другите решения са предоставяне на земеделски земи с признато право на собственост; актуализиране поименното разпределение на капиталовите разходи за строителство и основен ремонт, за придобиване на материални и нематериални дълготрайни активи за 2024 г.; отчет за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз за 2023 г.; допълнение на обекти към Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост на община Черноочене през 2024 г. и други.

Процесът можеше да бъде проследен в реално време на интернет страницата на общината.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *