Вижте 8-те най-чести нарушения при шофиране в Гърция и наказанията за тях

Нов живот

Отпускарското време е към края си, с него си отива и активният летен сезон, но все още има наплив през „Маказа“ за почивка по плажовете на южната ни съседка. Спазването на Кодекса за движение по пътищата (КОК) в Гърция е ключов фактор за пътната безопасност. Въпреки това има много шофьори, които често изпадат в нарушения, поради небрежност или липса на внимание, в резултат на което са изложени на риск както самите тях, така и останалите участници в движението. За глобите припомнят колегите ни от xronos.gr.

Ето и най-честите нарушения по гръцките пътища и съответните глоби, събрани от Pricefox.gr:

Превишаването на скоростта


е едно от най-честите нарушения по пътищата. Санкциите за превишена скорост варират в зависимост от процента над лимита и включват глоби от 100 до 350 евро. По-конкретно:

– Превишаване на ограничението на скоростта с повече от 20 km/h (закон 2696/1999, член 20, параграф 12): 100 €.
– Превишаване на ограничението на скоростта с повече от 30 км/ч (закон 2696/1999, член 20, параграф 12): 350 евро, отнемане на шофьорска книжка за 60 дни.

 

Шофиране в нетрезво състояние


Шофирането в нетрезво състояние е особено опасно и значително увеличава риска от злополука, поради което наказанията са доста тежки.

-За концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила: 200 евро и лишаване от лиценз за 60 дни.

-За концентрация на алкохол над 1,1 промила: 1200 евро, спиране на лиценза за 180 дни и възможно лишаване от свобода от 2 месеца.

Нарушаване на червен светофар


Нарушаването на червен светофар е изключително опасно, застрашаващо както шофьора, който нарушава сигнала, така и останалите с предимство. Така той е наказан с глоба от 700 евро. Освен това регистрационните номера и регистрацията на превозното средство се премахват за 60 дни.

Нарушение на знак СТОП


Нарушаването на знак СТОП е особено сериозно, тъй като е свързано с безопасността на критични места от пътната мрежа. Шофьорите, които не спрат и не продължат без проверка на пътя, могат да предизвикат сериозни сблъсъци с други превозни средства с предимство. Поради тази причина строгостта на наказанията е насочена към предотвратяване на подобни нарушения и повишаване на пътната безопасност.

Санкциите за нарушаване на STOP са глоба от 700 евро, отнемане на шофьорска книжка и сваляне на табели за 20 дни.

Неизползване на предпазен колан или каска


Предпазният колан и каската спасяват животи, но много шофьори – на автомобили и мотоциклети – и пътниците пренебрегват тази основна инструкция за безопасност. Санкциите за неизползването им са глоба от 350 евро и лишаване от шофьорска книжка за 10 дни.

 

Просрочен технически преглед (ТО)


Техническият преглед на превозните средства (ТО) е задължителен и има за цел да гарантира, че превозните средства, движещи се по пътищата, отговарят на изискванията за безопасност и опазване на околната среда.

Неизвършването на тази проверка навреме се счита за сериозно нарушение, тъй като водачът излага на риск себе си и другите участници в движението, ако превозното средство не е в добро състояние.

Кодексът за движение по пътищата (КОК) предвижда строги санкции за превозни средства, които не са преминали редовния преглед на КТЕО. Конкретно:

150 € глоба след електронно управление.
– Глоба 400 евро, ако нарушението бъде установено в пътния контрол.

 

Използване на мобилен телефон по време на шофиране


Разсейването по време на шофиране, особено при използване на мобилен телефон, е основна причина за произшествия. Ако ви хванат да шофирате, докато говорите по телефона, глобата е 100 евро, последвана от лишаване от книжка за 30 дни.

 

Незаконно паркиране


Паркирането на неподходящи места може да създаде проблеми за движението или да попречи на други шофьори или пешеходци. В зависимост от обстоятелствата глобата варира от 40 до 150 евро, като в някои случаи може да има и премахване на табели.

Санкциите за нарушения не са насочени само към наказване, а основно към предотвратяване на произшествия и защита на всички участници в движението. Важно е шофьорите винаги да бъдат внимателни и да спазват правилата, за да предпазят себе си и хората около тях.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *