Облагородиха „Сюлюк гьол“ край Бели вир

Исмет ИСМАИЛ 

По одобрен от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на националната кампания „Чиста околна среда – 2024“ проект “Да запазим естествената среда на медицинските пиявици в “Сюлюк гьол“ край чернооченското село Бели вир е почистен и облагороден терена около заблатеното езеро, изграден е зона за отдих, оградена е мрежа, поставени са пейки и информационна табела.

Езерото с медицински пиявици край с. Бели вир е находище /единствено в Родопите/ на рядък вид кръвосмучещи животинки. Водоемът, наречен „Сюлюк гьол”- „Езерото на охлювите”, се обитава от медицински пиявици, с които и до днес се лекуват различни болести.

Жителите на Бели вир твърдят, че кръвосмучещите от този вид се срещат само тук и помагат на хора със сърдечна недостатъчност, високо кръвно, хронично главоболие, ревматизъм, екземи, анемия и др.

С реализирането на проектите по Националната кампания „Чиста околна среда” се постига пряко позитивно въздействие върху околната среда и се формира положителна нагласа у хората за действия, свързани със съхраняването на природните ресурси.

Целта на Община Черноочене е не само да направим мястото, привлекателно, красиво и уютно, но да и направи хората съпричастни към въпросите за опазване на околната среда.

Реализацията на подобни проекти допринася за повишаване на екологичното самосъзнание, формирането на позитивна нагласа към природата.

В община Черноочене и тази година са спечелени и реализира проекти в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” на Министерството на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда.

 

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *