Обновяват спортната площадка в двора на  ПГ по селско и горско стопанство

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн даде  днес старт на ремонта на спортната площадка в двора на Професионална гимназия по селско и горско стопанство  в град Кърджали.

Проектът  за основен ремонт на съществуващата спортна площадка на открито, намираща се на двора на гимназията е на стойност  161 178,53 лв. с ДДС  като осигурената сума от Националната програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общински училища за периода 2024 – 2026 година  е 80 000 лв. с ДДС, а съфинансирането е 64 178, 53 лв. от бюджета на община Кърджали и 17 000 лв. от бюджета на бенефициента ПГ по селско и горско стопанство град Кърджали. Предвижда се рехабилитация и обновяване на съществуваща спортна площадка на открито – игрище за футбол с ограда и осветление. Ще се доставят и монтират спортни съоръжения, предпазни мрежи и конструкция за ограда, осветителни тела. Игрището ще се разчертае върху изкуствено тревно покритие. До входа на игрището ще се изгради рампа, осигуряваща достъпна среда.

В ПГ по селско и горско стопанство гр. Кърджали тази учебна година ще се обучават 150 ученици. Училището разполага само с 1 физкултурен салон и 1 спортна площадка, в които се провеждат часовете по физическо възпитание и спорт и спортни дейности. За всяка паралелка (6 паралелки за настоящата учебна година) тези часове са по 3 на седмица, които се водят от  двама  правоспособни учители по физическо възпитание.

При провеждането на учебните часове по ФВС всеки ден във физкултурния салон се събират по 3 паралелки, което не позволява нормалното провеждане на учебния процес и изпълнението на учебната програма по предмета, утвърдена от МОН. След ремонта на спортната площадка, ще се даде възможност на учениците за още по-пълноценно физическо възпитание посредством учебните предмети „Физическо възпитание и спорт“ и „Спортни дейности“.

По този начин ще се осигури безопасно провеждане на часовете по Физическо възпитание и спорт и ще бъдат насърчени физическа активност и здравословния начин на живот сред подрастващите.

С нови спортни съоръжения ще се сдобият и  СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Перперек, а в СУ „Владимир Димитров – Майстора“ ще се извърши основен ремонт на съществуващ физкултурен салон.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *