Неделино отесня, хиляди се събраха на Фестивала на двугласа

  • В неделя награждават победителите, предстоят и заключителните концерти от програмата
  • Гостуват групи от 11 държави, от най-далече пристигнаха фолклорни изпълнители от Индия и Мексико

Нов живот

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен започна на 6 септември в Неделино и ще приключи днес.

На сцената на 23-тия  фестивал се изяват над 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина. Проявата се  организира от община Неделино под патронажа на Министерството на културата.
Чуждестранните състави са от 11 държави, като от най-далече пристигат фолклорни изпълнители от Индия и Мексико.
Заради големия брой участници, програмата е със съкратени паузи между изпълненията и удължено време на представяне – от 9 до 18 часа в трите фестивални дни са изпълненията на родни музиканти и състави.


Съгласно регламента, участниците във фолклорния фестивал за двугласно пеене са групирани в разделите индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Основна цел на фестивала е да се запази и популяризира неделинският двуглас по света, както и да се даде възможност за изява на даровити деца да покажат своя талант. Неделинския двуглас е специфично пеене, характерно с образуващите се в него кварти и секунди, което се различава коренно от двугласа в другите райони на страната.  Местният двуглас е вписан в националната представителна листа „Живи човешки съкровища“ на България.


Паралелно с конкурсната програма се провежда и съпътстваща, свързана с отбелязването на 50-годишнината от обявяване на Неделино за град.


Извън състезателната част концерти изнасят групите „Молец“ и „Скандау“, поп-фолк изпълнителите Лидия, Тони Стораро, Алекс Робов, Алисия, Нелина, Диогенис. Участват още Николай Славеев, ансамбъл „Филип Кутев“, оркестър „Каба Кабадайлии“ и други.

 

Снимки: Фейсбук

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *