Спортната зала стана на 55 години, отдавна плаче за ремонт Съоръжението влиза в експлоатация на 4 септември 1969 година

  • Тук тренират именити спортисти, европейски и републикански шампиони

Ваня ИВАНОВА

На 4 септември 1969 година влиза в експлоатация един от емблематичните обекти на Кърджали – спортната зала.

На тържественото откриване присъстват местни управници като председателят на ОК на ОНС Димитър Гогов и партийният лидер на БКП Георги Петров. Церемонията открива зам. председателят на Градския съвет Йордан Йорданов. Той подчертава, че след стадион «Дружба» и плувния комплекс «Арпезос», залата е третият обект, който несъмнено ще стане любимо място за активна спортна дейност, особено за младите.

За успешната работа на строителите, предали обекта четири месеца предсрочно при отлично качество, говори началникът на Държавното строително управление Иван Матев.

С култовата сграда са свързани имената на големи спортисти сред които щангистът Наим Сюлеманоглу

Димитър Гогов чете Указ на Президиума на Народното събрание за награждаване с ордени и медали отличили се работници, строители, проектанти и инвеститори при изграждането на залата и връчва на първенците високи правителствени отличия. А Хубен Георгиев, председател на БСФС, обявява наградите на институцията – златни и сребърни значки и парични суми, които се дават на проявилите се в изграждането на обекта.

В залата се провеждат състезания по волейбол

С приветствие към присъстващите се обръща и секретарят на ОК на БКП Васил Узунов. Той констатира успехите на спортистите от Кърджалийски окръг, постигнати през годините и честити кокетната спортна зала. Прерязва трикольорната лента и обявя обекта за открит.

Проектът, конструкцията и изящното архитектурно оформление са дело на архитект Шаралиев и инж. Гълъбов от Главпроект.

Спортен клуб „Арда бокс“ тренира в свое помещение. Оттук тръгна кариерата на европейския шампион Ергюнал Сабри

Залата предлага три големи салона на младежите, където са създадени всички условия за спортни занимания. В партерния планират да се провеждат занимания по гимнастика. Голямата зала е предназначена за волейболни и баскетболни срещи, с близо 1000 места за зрители. Третият салон е за бокс, борба и за тенис на маса.

В сградата са разположени няколко гардеробни, 6 бани, канцеларии на дружество «Арда», на служителите, управляващи спортната зала, кабинети за лекарския персонал, съдиите, треньорите и други.

Партерният етаж е „царството“ на Спортен клуб по фитнес и културизъм „Титан”

Днес в спортна зала «Арпезос» тренират състезателите на волейболния клуб, баскетболистите, клуб по фитнес и културизъм,

боксьорите, а наскоро там се настаниха и шахматистите.

С култовата сграда са свързани имената на големи спортисти като щангистите Наим Сюлеманоглу и Халил Мутлу, боксьора Ергюнал Сабри, елитни волейболисти, играли в Суперлигата на страната и др.

Залата бе любимо място и за ветераните на волейболна «Арда» Борис Дойков, Христо Замов и Стайко Стаков-Графа, някои вече не са между живите

Състоянието на съоръжението от години е окаяно и има нужда от спешен ремонт. Обновена е само залата, където се готвят състезателите на «Арда бокс». Покривът бе нееднократно кърпен, но при дъжд водата продължава да капе на пода в големия салон. Отдавна спортисти и треньори слушат обещания за цялостна реконструкция на сградата, но резултат още няма.

↓Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *