ЦИК започва регистрация на партии и коалиции за изборите. Първи се регистрира ДПС-Ново начало

Централната избирателна комисия започва регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

От ЦИК обявиха, че приемът на документи ще продължи до 11 септември.

Напрежение се очаква около двата лагера в ДПС, които от няколко дни са обградили входовете на парламента. След разделението в партията на подкрепящи почетния председател Ахмед Доган и такива, които подкрепят Делян Пеевски – днес двата лагера ще се състезават кой първи да регистрира политическата формация.

Късно снощи Делян Пеевски изпрати съобщение до медиите. В него той твърди, че „ДПС–Ново начало вече е факт.

В 00:05 на 2 септември подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-о Народно събрание”.

Не е ясно как в ЦИК ще приемат заявлението, тъй като според официалната хронограма е посочено, че документите се приемат от 9,30 часа в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1. Не е посочена процедура за онлайн записване. Досега практиката е всички да се регистрират на място.

Документите за регистрация ще се приемат до 11-ти септември всеки работен ден от 9.30 до 17 часа. На 11-ти септември ще стане ясно кои политическите формации имат право да участват във вота.

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице. Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят и депозит от 2500 лева.

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август – датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите; образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

Epucenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *