450 ученици ще посрещнат първия учебен ден в напълно обновената Стара гимназия Емблематичната сграда отваря врати след 16 години на разруха

Валентина ИВАНОВА

В първия учебен ден – на 16 септември, една емблематична сграда ще отвори врати. Старата гимназия, в която по-късно се помещаваше Спортното училище „Георги Бенковски“, бе затворена през 2008 година и се рушеше пред очите на кърджалийци.

Едва сега новото ръководство на община Кърджали в лицето на кмета Ерол Мюмюн се зае със спасяването на култовото здание. В поректа за пълна реконструкция са вложени над 4 милиона лева. От тях 2 600 000 са осигурени от МОН, останалата част от сумата е съфинансиране от община Кърджали.

Първият учебен ден напълно обновените класни стаи ще бъдат огласени от 450 ученика на Основно училище «Св.Св.Кирил и Методий», които досега учиха в сградата на Езиковата гимназия.

Освен сградата, нов и привлекателен вид е добил и дворът, доскоро ползван за автопаркинг. Сега са изградени прекрасни игрища, кътове за отдих, подменена е настилката навсякъде, облагороден е теренът около бюста-паметник на Иван Вазов.

С пускането в експлоатация на сградата, откриваме ново училище, което не е правено дълги години в областта. Освен това ще решим проблема за едносменното обучение в две учебни заведения, обясни кметът Ерол Мюмюн.

Изпълнител на строителните дейности е фирма „Саварона“ с управител инж. Бехчет Касим.

↓Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *