В Кърджали почитат Свети Йоан Предтеча с всенощно бдение В новата история на манастира подобно богослужение се прави за първи път

Нов живот

На 29 август Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Предтеча и Кръстител – на този ден е отсечена главата на светеца.

В едноименния средновековен манастир в Кърджали събитието ще бъде почетено с всенощно бдение. То е първото подобно боголужение в новата история на духовното средище и ще започне на 28 август в 18 часа с малка Вечерня. Началото на бдението е в 20 часа и ще продължи до 2 часа през нощта.

Приканвам вярващите, които обичат Свети Йоан Предтеча, считат го за свой покровител и желаят да уважат празника, да съучастват в тази духовна радост. Нека да му благодарим, че по неговата воля преди 14 години на този ден манастира се отвори за постоянни богослужения. Така се обръща към миряните свещеноиконом Николай Величков.

Бдението е най-пълната и изпълнена с красиви песнопения служба, посветени на съответния празник. В нея се включват всички богослужения от денонощния богослужебен кръг.

На 29 август се спазва строг пост в знак на съпричастие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

В народния календар денят се нарича Секновение заради вярването, че сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни по времетраене. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища.

Свещеноиконом Николай Величков

Светецът е живял отшелнически живот в пустинята. В исляма и в християнските арабски църкви Свети Йоан Предтеча е наречен пророк Яхия. Евангелието пише, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното. Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *