„Ада тепе“ е пример как може да се развива рудодобив в Натура 2000, казва Ирена Цакова Дънди е еталон за модерно производство, затова млади хора се отказаха от гурбет, 98% от работещите във фирмата са жители на Крумовград и региона

  • Създаването на безопасна трудовa среда е споделена отговорност на всички работещи в компанията

Ирена Цакова е инженер химик и магистър по мониторинг и контрол на околната среда и здраве. С работата си в отдел „Опазване на околната среда“ в завода в Кремиковци тя навлиза в спецификата на добива и преработката на полезни изкопаеми. Започва работа в рудник „Челопеч“ през 1999 г., като в годините продължава да се развива професионално и се издига до директор „Здраве, безопасност, околна среда и връзки с обществеността“.

През 2013 г. Ирена е назначена за оперативен директор и поема дейностите по планиране и разработка на проекта за добив и преработка на златосъдържащи руди в Крумовград. Докато изпълнява тази роля, тя е избрана за една от стоте най-вдъхновяващи жени в световната минна индустрия за 2015 на най-големия международен форум за инвестиции в минното дело Mines and Money.

Между 2018 и 2024 г. е ръководител на дирекция „Разрешителни и правни дейности“, която обслужва и двете дъщерни дружества на „Дънди Прешъс Металс“ в България. През  април 2024 г. поема ролята на изпълнителен директор на „ДПМ Крумовград“.

 

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Днес Дънди Крумовград отбелязва годишнина от официалното откриване на Ада тепе, превърнал се в първия новоразработен рудник в страната от 40 години. Оправдаха ли се очакванията на акционерите, които инвестираха над 160 милиона долара?

– На тази дата, преди точно пет години официално беше открит първият за България новоразработен рудник „Ада тепе“. Това е пример, че в минната индустрия, за да се развие един обект се изисква време и големи инвестиции. „Ада тепе“ е и пример как рудодобив може да се развива в Натура 2000 зона, заедно с археологическите проучвания и да работи в полза на развитието на общността. Във време, когато инвеститорите наред с възвращаемостта на инвестициите, следят изпълнението на строгите екологични и социални изискванията, е много важно да се опази доверието. Досега, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е успявала да изпълни обещанията си както към инвестиционната общност, така и към местната общественост.

Ефектите от работата на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, както и икономическото въздействие в региона, са видими. След старта на дейността на компанията в Крумовград много млади хора се завърнаха от чужбина, за да работят в „Дънди“, да развиват бизнеса си на територията на общината, да създават домове и отглеждат семействата си тук.

Постигнатите успехи обаче никога нямаше да бъдат толкова удовлетворяващи, ако не беше отличното сътрудничество с хората и местната власт.

Смело мога да кажа, че са оправдани очакванията и на акционерите, и на местната общественост.

– Дънди е еталон за модерен рудодобив – изградихте съвременни предприятия и в Челопеч, и в Крумовград. Освен технологиите, в компанията има железни правила за безопасност и сигурност на работниците. Но най-важното са хората. Как мотивирате персонала?

– В тежката индустрия здравето и безопасността на хората, спазването на правила и отговорността са сред най-важните ценности. Няма по-добра инвестиция от тази в здраве и безопасност. Създаването на безопасна работна среда е споделена отговорност на всички работещи в компанията.

Инвеститори, клиенти, партньори, служители и обществото са основни фактори за успешното развитие на дружеството. Ангажираност се постига, когато всеки вижда своето място в организацията и взаимодействието си с нея. Стремим се да реализираме стратегията си така, че всеки да вижда ползата за себе си.

Вярвам, че през годините успяхме да създадем добра култура в рамките на компанията, в която хората се подкрепят и полагат усилия, за да се прибира всеки от нас всеки ден вкъщи здрав, където някой с нетърпение ни очаква.

– Най-важното за нашия южен край е, че ДПМ стана причина за завръщането на млади хора от гурбет, които намериха тук препитание. Реализирахте ли планираната програма за устойчиво развитие – така ли си представяхте развитието на местното предприемачество в общината, когато създавахте Фонда за за микро, малък и среден бизнес?

– След като „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ стартира производството си през 2019 г. много хора се завърнаха от чужбина, за да започнат работа в компанията. От самото начало наетите хора бяха предимно местни. Към момента 98% от работещите са жители на Крумовград и региона. Бизнесът създава широка палитра от възможности – по-добра осигуреност, работни места в обслужващата сфера, подпомага развитието на инфраструктура и услуги. Това благоприятства устойчивото развитие. Основната ни цел е да насърчим предприемачеството, да изградим заедно с общината възможности развитието на бизнеси да продължи и след като рудникът приключи дейността си.

Благодарение на създаденото Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“ се дава тласък на предприемачеството. Ако до онзи момент отглеждането на тютюн и земеделието бяха основните области за препитание, с фонда дружеството насърчи по-разнообразни дейности в Крумовград. Бяха създадени многобройни бизнеси в различни сфери, а новите работни места са над 130. Това е все още единствения фонд, който подкрепя стартиращ бизнес, благодарение на поетите към финансовите институции гаранции от страна на Дънди. Така начинаещите предприемачи и особено млади хора са подкрепени в бизнес идеите и могат да ги реализират без притеснения.

– Жените на ръководни позиции в минния бранш не са много. Вие оглавихме предприятието в Крумовград наскоро. Променихте ли нещо в управлението на фирмата?

– Ако погледнем глобално в България около 36% са жените, заемащи ръководни позиции. В Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ половината от ръководните позиции се заемат от жени. Това е едно от постиженията на „Дънди Прешъс Металс“ за равни възможности, в което от много години се работи.

Не правя промени на всяка цена. Уважавам стореното преди мен и продължавам да го надграждам. Екипът, с който работя сега е силен, мотивиран, работещ без притеснения от предизвикателства. Всички колеги са професионалисти в работата си, имам им пълно доверие и съм сигурна, че знанията и ценния опит, който е придобит и се прилага, допринасят за успешното развитие на компанията.

– В Ада тепе са използвани новаторски методи като интегрираното съоръжение, пречистването на водата и повторното й използване и др. Как ще се осъществи окончателната рекултивация, когато рудникът трябва да затвори през 2026 година?

– Добивът и преработката от „Ада тепе“ се очаква да приключи в края на септември 2026 година. Имаме изготвен проект за закриване и рекултивация, който предвижда възстановяване на терените в предишното им състояние, което основно е горски фонд. Предстои ни да преминем през етапа на закриване и рекултивация с отговорно си отношение към хората и околната среда. Работим за по-доброто разбиране на възможностите на региона в бъдеще и събираме идеи. Вече има създадена работна група с участници от община Крумовград и „ДПМ Крумовград“. Обсъждаме идеи какво да се направи, за да запазим Крумовград привлекателен за младите хора и да не се обезлюди града.

– Продължава ли проучвателната дейност на нови полета, така че да се увеличи шанса на ДПМ да остане в региона и след приключване на концесионния договор?

– ДПМ винаги полага сериозни усилия и влага сериозни средства в търсещи и проучвателни работи в редица площи за проучване. В момента проучваме 5 площи в България. Търсенето и проучването обаче са дейности, които изискват много време, големи инвестиции, но откритията са рядкост. Винаги имаме надеждата усилията да бъдат оправдани и да успеем да открием нови възможности.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Дано каза:

    Прекрасна си, Ирена! Дано преходът/ приключването да бъде гладък и без сътресения поне за тези, които работят в ДПМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *