Задават се Делювите празници в Златоград Богатата програма започва на 14 септември

  • На 21 септември показват възстановката «Един пазарен ден отпреди 100 години»

Валентина Иванова

В Златоград стягат традиционните Делювите празници. Тази година общината е подготвила още по-богата програма. Тя започва на 14 и 15 август с баскетболен турнир за купа «Делю войвода». Състезанието ще се проведе във физкултурния салон на ОУ «Васил Левски».

На следващия ден в 17,30 часа ще бъде тържествено кръстена улица «Станислав Сивриев», в чест на 100-годишнината от рождението на известния писател. Ще бъде връчена и годишната награда на неговото име.

На 18 септември ще бъде отбелязана и 90-тата годишнина – на известния български актьор Вели Чаушев, роден в Златоград на 11 септември 1934 г., починал през 2018-та. В негова памет в читалище «Пробуда 1908» ще бъде показана театралната постановка «Тайната вечеря на Дякона Левски», а на следващия ден е срещата-дискусия, свързана живота и творчеството на актьора.

На 20 септември на мегдана в Стария град ще бъдат наградени участниците в ученическия художествен конкурс „Делю Войвода – Стражът на Родопите“ и ще прожектират филма „Делю и вечносттта“.

Едно от най-атрактивните ежегодни събития в Етнографския комплекс в Златоград отново ще събере стотици гости на традиционната възстановка «Един пазарен ден отпреди 100 години», на 21 септември. Тя ще върне присъстващите във възрожденската атмосфера на отминалите времена с характерните носии, занаяти и фолклор.

Организаторите предлагат на всички гости да облекат пъстра народна носия и да станат част от атмосферата на събитието, да усетят златоградската магия от багри и звуци, традиции и занаяти, носии и фолклор.

Празничната програма ще открият известните състави «101 каба гайди» и «Дельо хайдутин».

За веселието ще се погрижат цяло съзвездие от популярни изпълнители като Володя Стоянов, Росица Пейчева, оркестър «Родопско настроение», Нелина и др.

 

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *