Почина Ален Делон Френската филмова икона издъхна на 88-годишна възраст

Френската филмова икона Ален Делон почина на 88-годишна възраст. Скръбната вест съобщиха трите му деца в съвместно изявление за „Франс Прес“ в неделя сутринта на 18 август.

„Ален Фабиан, Анушка и Антъни, заедно с (кучето му) Лубо, с дълбока скръб съобщават за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души, заобиколен от трите си деца и семейството си. (…) Семейството му любезно ви моли да уважите личното му пространство в този изключително болезнен момент на траур“, се казва в изявлението.

Ален Фабиан Морис Марсел Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со – едно от южните предградия на Париж. Превърнал се в жива легенда на киното през втората половина на ХХ век, френският театрален и филмов актьор и продуцент е най-известен с ролите си във филмите „Роко и неговите братя“ (1960), „Под яркото слънце“ (1960), „Самураят“ (1967), „Двама мъже в града“ (1973).

Други емблематични негови превъплъщения са в „Гепардът“ (1963), „Непознатият“ (1964), „Басейнът“ (1969), „Борсалино“ (1970), „Червено слънце“ (1971) и „Господин Клайн“ (1976), „Брод“ (1986).

Стилът, външният вид и ролите му, които го превръщат международна икона и секссимвол през 60-те, 70-те и 80-те години. Делон е носител на наградата „Сезар“ за филма „Нашата история“ (1984) и на почетно отличие от Международния филмов фестивал в Берлин. На филмовия фестивал в Кан през 2019 г. Делон получава почетна „Златна палма“ за приноса си към киното.

През 2017 г. Ален Делон обяви края на филмовата си кариера, в рамките на която се снима в повече от 90 филма.

Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години французинът рядко се появяваше на публични места, изглеждаше много отслабнал.

„Ален Делон на първо място беше човек, преди да е артист. Той е архитектът – невинаги съзнателно – на несравнимата конструкция на френското кино. Малцина актьори са се посвещавали толкова интензивно на работата си“, написа в негова памет в. „Льо Монд“ тази сутрин.

 

БИОГРАФИЯ

В родното му място Со баща му държи малко кино – „Реджина“, а майка му, от корсикански произход, работи в аптека. Когато е на 4 години, родителите му се разделят и той скоро попада в пансион в Иси-ле-Мулино.

Самият актьор разказва, че в един от пансионите, от който редовно е изключван, е бил член на хор, който е бил посетен от Анджело Ронкали, апостолически нунций и бъдещ папа Йоан XXIII. Бъдещият глава на Римокатолическата църква поздравил младото сопрано Ален Делон.

Момчето напуска училище още на 14 г. и започва да работи на различни места. На 15-годишна възраст решава да избяга в Чикаго в компанията на свой съученик, но двете момчета са застигнати в Шателеро. Накаран да чиракува при месар в Бур-ла-Рейн, Ален Делон получава свидетелство за професионална пригодност.

Той е толкова недоволен от положението си, че решава да постъпи в армията. През 1953-1954 г. служи като моряк и участва във войната в Индокитай. През 1956 г. се завръща в континентална Франция. В Париж работи като сервитьор в „Льо Ал“, а нощите прекарва на площад „Пигал“.

Пробива в киното на 22-годишна възраст благодарение на запознанството си с актрисата Бриджит Обер, която придружава на фестивала в Кан през 1957 г. През 60-те години вече се утвърждава като един от най-успешните френски актьори на десетилетието. Освен във френски продукции участва във филми в Холивуд, снима и в Италия. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре.

Личният му живот е бурен. След годежа за Роми Шнайдер през 1959 г., той започва връзка с немската актриса, певица и модел Нико, която през 1962 г. му ражда син на име Кристиан Арон. Той бива отгледан основно от родителите на актьора. През 1963 г. Шнайдер и Делон прекратяват годежа си, а година по-късно той се жени за Натали Бартолеми, от която има син на име Антони Делон. Подават документи за развод през 1967 г.

През 1987 г. среща холандския модел Разали ван Бреемен по време на снимките на видеоклипа към песента си Comme au cinéma и така започва връзката им, от която се раждат две деца – Анушка и Ален-Фабиан. Двамата се разделят през 2002 г.

В последните години от живота си живее край Женевското езеро, получава и швейцарско гражданство.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *