Потомци на малоазийските българи се събират в ивайловградския квартал «Лъджа» Историци и общественици участват в Кръгла маса «Моята родова памет ще пребъде»

Валентина ИВАНОВА

Потомците на малоазийските българи в ивайловградския квартал «Лъджа» пазят духа на своите деди. На 31 август с голям събор те предприемат едно пътуване в миналото, към корените, свързано със спомените за праотците, със семейните традиции и морал. Те ще върнат 110 години назад. Тогава, през лятото на 1914 г., в новоосвободените български земи, сред които и Ивайловградския край, са настанени близо 7 хиляди българи бежанци от Мала Азия, тръгнали да търсят дом, огнище и защита.

Обработка на булгур -снимката е от 30-те-те години на ХХ век, с. от Лъджа/ сега кв. на Ивайловград/, жителите на което са от с Мандър

Годишнината е повод да си спомним за нашите предци, които са запазили език, род и вяра, въпреки въпреки неблагоприятните исторически условия на живот в съвършено чужд край, в земите на поробителя. Ще се върнем назад и към тяхната драматична бежанска участ, казва София Божанова от Инициативния комитет за отбелязване на 110 години от завръщането на малоазийските българи в Лъджа.

От историческите данни се знае, че в ивайловградското село идвт хора предимно от Мандър. Това са будни селяни, създали първото българско училище в Анадола. На 5 октомври 1873 г. училището в Мандър започва да функционира под ръководството на учителя Неделчо Орешков от Копривщица. Пак в Мандър се провежда и най-голямата демонстрация на българите в Мала Азия срещу духовната власт на Цариградската патриаршия.

Днешните лъджанци знаят славната история на гордите си деди и искат да я предадат на поколенията.

Инициативният комитет е подготвил богата програма, с която Лъджа ще се включи в отбелязването на 110-тата годишнина от завръщането на малоазийските българи. Божанова съобщава какви са проявите:

В 10 часа започва водосветът в храм «Св.Св.Константин и Елена». На обяд в двора на черквата ще бъде раздаден курбан за здраве.

В Експозиционния център на Народно читалище «Пробуда 1914» – клон Лъджа ще бъде подредена изложба, запознаваща с бита и традициите.

В 17,30 часа започва Кръгла маса на тема «Моята родова памет ще пребъде». В нея ще участват ученици, преподаватели, историкът Василка Ташкова, родом от Лъджа, писателят и журналист Иван Бунков, с корени от Хухла и др.

Пред сградата на читалището ще бъдат представени традиционни за района храни.  19 часа признателните жители ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на загиналите.

Вечерта е тържественото откриване на събора и концертната програма с участието на самодейни състави и индивидуални изпълнители от Ивайловград и Бургас. Народното веселие ще продължи с оркестър «Димитровград».

Организаторите се надяват, че земляците им от страната и чужбина ще се завърнат за тържествата.

Община Ивайловград съфинансиране проявите на инициативния комитет от Лъджа, както и прояви в селата Свирачи и Орешино, където също е организирано честване с разнообразни културни, празнични събития и тържествено възпоменание.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *