Община Кърджали не е изпълнила предписание на РИОСВ за сметището, написаха й ново Пет акта състави Инспекцията през юли

Нов живот

Експерти от РИОСВ – Хасково са извършили проверка за изпълнение на предписание, дадено на Община Кърджали – да предприеме мерки за ликвидиране на тлеещи участъци на временната площадка за натрупване на битови отпадъци. Установено е, че горенето на отпадъци и отделянето на дим и неприятна миризма продължава. На Общината е дадено ново предписание за потушаване на горенето, а за констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение.

През юли РИОСВ – Хасково състави пет акта за нарушения на екологичното законодателство – по Закона за управление на отпадъците и Закона за водите. Директорът на РИОСВ е издал две наказателни постановления – за нарушения на Закона за опазване на околната среда и Закона за водите.

Служителите на еконспекцията в Хасково извършиха 130 проверки на дейността на 117 обекта, работещи на територията на областите Хасково и Кърджали през изминалия месец. За спазване на екологичното законодателство са дадени 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания.

Две проверки и един оглед бяха извършени на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград заради сигнали за изпускане на неорганизирани емисии и във връзка с изпълнение на график за контролни измервания. При аварийно спиране на котела се е повишило налягането в котелната инсталация, което е предизвикало отделянето на голямо количество димни газове за около 10 минути. Не са констатирани превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух на контролираните от автоматичната станция показатели. Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки срещу топлоелектрическата централа.

След получен сигнал за замърсяване на въздуха от комин на „Неохим“ – Димитровград е дадено предписание да се представят резултатите от собствени непрекъснати измервания на вредни вещества, изпускани от инсталациите за производство на азотна киселина и амониева селитра. Предписанието е изпълнено. Констатира се, че средномесечните стойности на прах не превишават нормите за допустими емисии.

В РИОСВ – Хасково са постъпили 50 сигнала за бедстващи индивиди – таралеж, лебед, чухал, бели щъркели, бързолет, сойка, авлига, козодой, като тези, които са в добро състояние са освободени в подходяща за тях среда, а ранените са изпратени за лечение в Спасителен център за диви животни – Стара Загора. Експерти от направление „Биоразнообразие и защитени територии“ участваха в проект на БАН за наблюдение на сънливци и в осмото преброяване на белия щъркел в Европа, организирано от Българско дружество за защита на птиците. Съставен е един акт на физическо лице за нерегистриране на сив папагал в петнадесетдневния срок след закупуването му.

При проверка в местността „Мандалъка“- Ивайловград са установени големи количества смесени битови отпадъци, с произход от системата на организираното сметосъбиране на Община Ивайловград. Дадено е предписание в кратък срок да се извърши почистване на отпадъците и да се транспортират до регионалното депо в гр. Кърджали. Изпратена е покана до Общината за съставяне на акт.

Проверено е и изпълнението на предписание за почистване на незаконни сметища в  Тополовград, при което е установено, че предписанието не е изпълнено. На кмета на община Тополовград е съставен акт и е дадено ново предписание за почистване на отпадъците.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *