Възпитаник на Художествената гимназия в Пловдив създаде скулптура за джобния Херкулес Гледах филма за Наим Сюлейманоглу и историята му ме вдъхнови, разказва Антон Урдажиев

Възпитаникът на Художествената гимназия в Пловдив Антон Урдажиев създаде скулпторна творба, посветена на най-великия щангист на 20. век Наим Сюлейманоглу.

„Работата носи заглавието „Мравката „Наим“, защото мравките могат да носят до 100 пъти повече тежест от собствената си. Силата им е се дължи на маркия им размер, защото мускулите им заемат повече площ в сравнение с по-големите животни“, разказва Антон. Работата на Урдажиев е вдъхновена от спортиста, роден в родопското село Птичар и покорил света с невероятната си сила – първият щангист, вдигнал три пъти теглото си, че и с 10 кг отгоре.

„Гледах филма за Наим Сюлейманоглу и се вдъхнових от този велик спортист. Скулптурата е на мравка, която вдига огромен дънер“, разказва авторът. Дори творбата му спазва в някаква степен пропорциите – дънерът тежи около 270 кг, а мравката е 60 кг. Каменният постамент е близо 3 тона. Работата не е направена по нечия поръчка, затова и тепърва Антон Урдажиев ще търси най-подходящото място, за да бъде тя експонирана. Обмисля дали и да не се свърже с представителите на турската дипломация у нас, тъй като джобният Херкулес, както наричаха Сюлейманоглу, даде изключително много и за спорта в южната ни съседка.

Интересното е, че в дънера художникът, чието ателие е в родопското село Елховец, е посадил здравец и габър джудже като символ на продължаващия живот. Металната мравка пък е изработена от резервоари на мотори. Скулптурата е с монтирана метална табела, която обяснява на кого е посветена.

Припомняме, че преди време ви разказахме за друга интересна работа на Урдажиев. В знак на протест срещу войната в Украйна той изработи от 250 военни каски скулптурата „Гълъб на мира“. Работата му е експонирана в родопското село Забърдо.

trafficnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *