Кърджалийската компания Ариете купи фирма Пътстройинженеринг Заради непогасен дълг на Румен Гайтански, Българска банка за развитие я продава

След поредица опити държавната Българска банка за развитие (ББР) изглежда все пак ще успее да приключи една от най-големите си и проблемни експозиции, наследени от управлението на Стоян Мавродиев, макар и с цената на практически 100% загуба. Става въпрос за отпуснатите през 2019 г. 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански – Вълка „Роудуей кънстракшън“, с които беше придобита сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево „Пътстройинженеринг“ при баснословно раздута оценка. Продавач беше компанията на Гайтански „Био майнинг“, като в резултат от операцията отпуснатите средства потънаха в нея, а за банката остана необслужван кредит с доста скромно обезпечение – акциите от придобитата компания.

В началото на юни ББР пробва да ги продаде при начална цена 8.9 млн. лв., но поради липса на интерес търгът пропадна. Такъв нямаше и при следващите няколко опита докато накрая на 30 юли все пак се е появил желаещ, но вече за едва 3.65 млн. лв. Според официалното съобщение от банката единствената оферта е дошла от „Ариете капитал“ и то е обявено за купувач на акциите. Така ББР реално ще получи под 2.5% от отпуснатия преди пет години заем, като ако се броят и натрупаните просрочени лихви, загубата реално надхвърля първоначалната сума на кредита.

Бизнесът на двамата овни

Дружеството-купувач е регистрирано през 2015 г. в Кърджали от местните строителни предприемачи Пламен Пеев и Костадин Костов. По предмет на дейност тя се занимава със строителство на жилищни сгради, като в последните години има 50-60 служителя, но техният бизнес е пръснат в още няколко дружества.

В очерк за двамата в регионалния вестник „Нов живот“, който ги обрисува като хора с амбиция да модернизират облика на града, се описва, че започнали бизнеса си през 2006 г., като кръстили фирмата си „Коч“, защото били зодия Овен, родени в един и същи ден с две години разлика. Всъщност в Търговския регистър най-ранното им съвместно дружество от самото си основаване се казва „Балканстрой инвест“, което оперира два бетонови възела. Но явно този зодиакален брандинг наистина си е запазена марка на групата. Думата ariete на италиански означава овен, двамата са съдружници и в „Коч бетон“, а сайтът, продаващ построените от тях имоти, е www.koch-imot.eu.

Според публикацията на „Нов живот“ Пеев и Костов са бивши спортисти, състезатели по водна топка и не са имали специално образование. „В началото двамата съдружници се захващат с транспорт, земекопна техника и добив на инертни материали. Постепенно стават лидери в производството на бетонови смеси. Имат няколко бетонови центъра, последният от които е в Пловдив“, съобщава още местната преса.

През 2021 г. купуват някогашните тютюневи складове в Кърджали от Фуат Гювен за 2.4 млн. евро, като сделката е финансирана с кредит от контролираната от последния Д банк. Те са съборени и там „Ариете“ изгражда жилищен комплекс с над 200 апартамента, разположени на 9500 кв. м. Групата има още няколко завършени проекта в последното десетилетие, най-големият от които е Ariete City Center с 35 хил. кв. м жилищни и търговски площи.
„Ние сме местна фирма, занимаваме се с производство на бетон и това дружество ни се вписва. Цената беше добра и решихме да участваме“, каза пред „Капитал“ Пламен Пеев. Той обясни, че основната ценност за тях е в кариерите, с които разполага „Пътстройинженеринг“, техниката също е използваема, но не смятат да се впускат активно в пътното строителство и ремонти. „Освен тази цена дружеството има и още задължения, може би още толкова. Тепърва ще гледаме за подводни камъни“, допълни Пеев.

В последния си отчет за 2022 г. „Пътстройинженеринг“ декларира спад на приходите от дейността от 19.2 на 9.6 млн. лв., но загубата му малко спада от 3.6 на 2.6 млн. лв. По данни от „Апис“ служителите през 2021 г. са надхвърляли 200, но впоследствие намаляват до около 50, колкото са и по последни данни към този май. След отпускането на средствата от ББР компанията спечели поръчка за 15.5 млн. лв. за поддръжка на пътищата в община Кърджали, но оттогава е изпълнител предимно на по-дребни ремонти в общините от региона.Дружеството разполага с три концесии. Най-ранната за находището „Джебел“ е подписана още през 2007 г. и е за добив за базалтоандезити и андезитови туфобрекчи, като доказаните запаси са внушителни – близо 6.2 млн. куб. м от първите и 400 хил. куб.м от вторите. Въпреки това през годините кариерата не е използвана чак толкова активно и до началото на 2022 г. „Пътстройинженеринг“ е добила 1.28 млн. тона фракции и е платила сумарно 484 хил. лв. концесионно възнаграждение на държавата.Втората също от 2007 г. е „Колибар чешма“ за добив на мрамори. Там картината е аналогична – кумулативно добити 74.6 хил. тона (от 913 хил. куб.м запаси) и внесени едва 58 хил. лв. концесионни възнаграждения за почти 15 години. През 2022 г. находището не е експлоатирано. По договор първоначално и двете концесии изтичат в края на 2021 г., като обаче е използвана опция да се подновят за още 15 години, така че сега могат да се ползват до 2036 г.Концесията „Воденицата-4“ за добив на гнайси от 2011 г. пък е със срок до 2036 г., но също за първите десет години са добити едва малко над 7 тона и държавата е получила срещу това 58 хил. лв. През 2022 г. и от нея не са добивани количества. Като цяло отчитаните от компанията продажби на материали (асфалт и фракции) през годините варират от под 1 до над 4 млн. лв. – числа, които трудно могат да обосноват съществената оценка на концесиите от над 115 млн. лв., ползвана за обосновка за огромния кредит.За ББР сделката практически означава затваряне на страницата със скандално отпусния огромен необслужван заем. Равносметката за нея е финално признаване на тоталната щета от около 150 млн. лв. по него пет години след отпускането му. Сумата вече вероятно в голямата си част е провизирана, така че повечето загуби са отчетени в предходните години, тъй като заемът е просрочен още от 2022 г. Ръководството на банката беше сезирало и прокуратурата по казуса, но през 2023 г. стана ясно, че тя е прекратила досъдебното производство.

Kapital

1 Отговор

  1. Ванчо каза:

    Не Кърджалийска а турска ! Ще изкупят наша хубава България ! Но на бунт братя на въстание да забием ръждясалия нож у кекавия султан тоест предателите политици !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *