Прокуратурата се задейства за инцидента в сватбения салон в Кърджали Съдебнотехническа експертиза ще проверява строителството на сградата

Нов живот

Районната прокуратура наблюдава досъдебното производство, образувано на 5 август 2024 г. във връзка с падналия таван от гипсокартон в сватбен салон в покрайнините на Кърджали. Това каза във вторник пред журналисти зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова.

При инцидента, станал към 19,30 часа медицинска помощ да потърсили близо 20 лица, от които трима са със средни телесни повреди и са настанени в областната болница. След сигнала, на местопроизшествието са изпратени полицейски и пожарни екипи и дежурна оперативно-следствена група. Започнало е разследване от разследващ полицай при Районно управление под ръководство на районен прокурор.

Очаква се извършването на разпити на множество свидетели, тъй като в салона е имало над 300 души. След това ще бъдат назначени съдебно-медицински експертизи за установяване вида на телесните увреждания на пострадалите лица и строително-техническа експертиза, която да изясни дали са спазени строителните правила и норми.  Ще се проверява наличие на причинно-следствена връзка между строителството и възникналия инцидент.

Задържани са три лица – двама мъже на 52 г. и 57 г. и жена на 46 г., съпричастни към случая, но към момента няма повдигнати обвинения. Фирмата, стопанисваща  обекта, е наемател, със седалище в София. Текстът, по който първоначално е образувано досъдебното призводство е за леко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок до 2 години или пробация.

Ше се изискат документи за проектирането и строежа на сградата, ще бъдат разпитани всички участници в сторителния процес – възложители, изпълнители, строителен надзор, Ще се изяснява дали наемателят е правил допълнителни реконструкции.

След това ще се търси дали има пряка причинна връзка на нарушенията с проблема с покрива и станалия инцидент. Това е голям обем от работа, което ще изисква дълъг период на работа, добави Чотрова.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *