Треньорът на Арда бокс Стоян Узунов: Светлана беше ограбена от съдиите Българката беше по-убедителна през целия мач, но ще остане без олимпийски медал

Валентина ИВАНОВА

Светлана Каменова остана на крачка от медал на олимпийския турнир по бокс при жените на Игрите в Париж. Българката се представи достойно, но отстъпи пред Лин Ю Тин след единодушно съдийско решение.

Щабът на българския национален отбор определи загубата на нашето момиче като скандална. Треньорът на женския национален отбор на България Борислав Георгиев се появи след двубоя пред журналистите с лист, на който беше написано на английски: „Аз съм ХХ, Спасете женския спорт“, визирайки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.

Първият и вторият рунд категорично ги спечели Светлана. През цялото време Лин Ю-тин използва непозволени средства като удари с лакти, задържане. Реферът на ринга имаше поне десет основания да даде официално предупреждение на Лин Ю-тин – за удар с глава, за удар с лакът, но си затвори очите.

Третият рунд също Каменова беше по-убедителна, Лин Ю-тин само се отбраняваше и въртеше. Чудя се как съдиите й присъдиха победата при тези очевидни положения. Ограбиха дългогодишния труд на нашата състезателка. Така треньорът на «Арда бокс» Стоян Узунов коментира вчерашния мач в категория 57 кг като се обстрахира от скандалното решение на МОК изобщо да допусне Лин Ю-тин на Олимпийските игри.

Той добави също, че президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински никога не коментира съдийството на първенствата, но този път не е издържал на тази несправедливост и излезе с официална позиция. Тя гласи: „Подкрепям на 100 процента Светлана Каменова и нашите треньори. Тя не заслужаваше това, което ѝ се случи. Заставам и зад официалните позиции на Българския олимпийски комитет и Министерството на младежта и спорта. Заставам зад нормалността в спорта и живота като цяло!“, заяви Красимир Инински.

Припомняме, че Лин Ю-тин беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация на последното Световно първенство в Ню Делхи през март миналата година, тъй като не премина теста за пол. Тогава азиатката стигна до бронза, но медалът ѝ беше отнет и връчен на Каменова, която преди това тайванката беше победила с 3:2 съдийски гласа на четвъртфиналите.

Въпреки всичко Лин, която е двукратна световна шампионка, беше допусната до участие в олимпийския турнир при жените.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    На МОК акъла им е наврян в задниците. Мислят със сърбела си.Унищожават основни принципи и правила в живота. Откакто съществуват олимпийски игри войните са спирали…Мисля, че искат нас и италианците,да ни проверят дали при нас има останали истински мъже, които винаги са защитавали по-слабият пол…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *