ИТН връща третия мандат неизпълнен Слави Трифонов обвини ПП-ДБ и ГЕРБ, че отиваме на предсрочни избори

България тръгва към нови избори. Всички надежди за съставяне на правителство от 50-ото Народно събрание се осуетиха. Днес „Има такъв народ“ ще върне третия мандат неизпълнен на президента Румен Радев, пише СЕГА.бг.

Вчера в свой пост във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини за провала на мандата ПП-ДБ и ГЕРБ, като нарече постъпката им „глупава и безотговорна“. Както можеше да се очаква, Трифонов не се включи в преговорите въпреки призива на Борисов. Те бяха водени от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов.

„От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ППДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение. Въпреки това, въпреки липсата на разминавания, въпреки постоянното говорене на всички тях за отговорност, държавност и осъзнаване на простичкия факт, че е по-добре да има редовен кабинет, а не страната да отиде на поредните предсрочни избори, въпреки това – две от тези политически структури отказаха да ни подкрепят“, пише Трифонов.

„Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски и изпрати страната на поредните предсрочни избори“, завършва неговото изявление. От всички парламентарно представени партии „Има такъв народ“ отказаха срещи единствено с ДПС-Пеевски.

Още в началото на миналата седмица стана ясно, че ИТН няма потенциал да събере мнозинство за кабинет, въпреки това преговорите с партиите продължиха до петък. Определена подкрепа за потенциален кабинет дадоха само ДПС-Доган, БСП и групата депутати на „Величие“ около Николай Марков, или само 66 гласа.

След провала на третия мандат президентът Румен Радев трябва да насрочи парламентарни избори в срок от два месеца. Така вотът вероятно ще е на 6 или на 13 октомври.

Това ще са седмите парламентарни избори у нас за последните три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *