Плевун посрещна Първия празник на траханата

Първият празник на траханата се провежда днес в ивайловградското село Плевун. Той се организира от известната майсторка Теменужка Матева, която възражда традицията и се бори за популяризирането на тестеното изделие. Подкрепят я от неправителствената организация “Кулинарните фестивали на България” и община Ивайловград.

Празникът събра десетки производители от цяла България, както и от Гърция и Турция. Те показаха своите рецепти, а присъстващите можеха да опитат от много и различни видове трахана.

Специален гост бе победителят от MasterChef 5 Ивайло Иванов. Майстор готвачът приготви на площада вкусна Родопска топеница с пиле, трахана, сини сливи и лук. По-късно той ще направи и гурме кухня с 5-степенно меню с трахана.

“Траханата е квасен продукт, който се прави по различен начин в България. Тя е с персийски произход, много популярна в Гърция и Турция, но и у нас. Ние искаме да възродим интереса към тази храна. В Ивайловград и населените места имат традиции за правене на трахана, част от хората, включително и от Плевун са преселници от Мала Азия от преди 110 години. Те донесли историята и начина на правене в тези части на страната”, разказа Стоян Стоянов от “Кулинарните фестивали на България”.

Освен в Ивайловградско, в България производители на трахана има в Сливен, Стара Загора, Карлово. Някъде се прави с кисело мляко, чушки, дюля и т.н.

“Истината е, че това е сравнително проста, но традиционна храна, която е много здравословна, тъй като е естествен пробиотик. Независимо по какъв начин се прави, тя издържа доста време – това е био храната на бедните едно време, защото с нейна помощ са успявали да консервират, както житни продукти, така и зеленчуци”, каза Стоян Стоянов.

Освен да вкусят от гозбите с трахана, гостите на празника могат да си я приготвят и сами в специално изградените работилници.

XNEWS

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *