В ивайловградското село Плевун започва Първият празник на траханата, откриването е в 12 часа Идеята е на майсторката на тестения деликатес Теменужка Матева, подкрепят я общината и неправителствената организация «Кулинарните фестивали на България»

  • Филип Синапов от Гърнатскине конаци ще забърка родопски качамак и ще повдигне настроението с песни

Валентина ИВАНОВА

В ивайловградското село Плевун днес започва на Първия празник на траханата, който се организира по идея на известната майсторка на тестеното изделие Теменужка Матева. Тя е срещнала силна подкрепа от общината и от неправителствената организация «Кулинарните фестивали на България». На 3 август 2024 година се събират производители и любители на традиционната трахана, местните храни и българския фолклор.

От няколко години ивайловградчанката Теменужка Матева възражда традицията за приготвяне на трахана и нейното популяризиране в страната и чужбина. След като изрови старите рецепти на бабите, тя възроди обичайната храна на българите от векове, като я дообогати, влагайки различни зеленчуци и билки. Но запази естествения традиционен начин и на приготвянето, и на съхраняването й, без консервиране и използване на хладилник.

Матева дори създаде и работилница за трахана в стара къща в село Плевун, където с демонстрации и дегустации показва предимствата на екологичната храна.

Организаторите вече публикуваха програмата на фестивала по часове. В 12 часа в събота е официалното откриване. От 13 часа започва представянето на кулинарните изкушения. Гостите на празника ще могат да опитат родопската гозба Топеница с трахана, пилешко, сушени сливи и зеленчуци, приготвена от шеф Ивайло Иванов, Телешко с трахана от смолянското село Смилян на майстор Илия Годев, Млечна треяница от банатската кухня на с. Асеново, община Никопол, от Мария Иванова, Странджанска трахана от Малко Търново от Милена Дренчева, Диско Трахана от Живко Спасов – Кибритя.

От 14 часа започват майсторските работилници. Подходяща за деца и възрастни и първата, показваща плъстене на яйца от вълна с майстор Светлана Кампс от родопското село Косово.

В 15 часа домакинът на фестивала Теменужка Матева ще направи демонстрация за правене на трахана, характерна за района на Пелевун.

Известният Филип Синепов, родопски певец и собственик на фолклорната къща-музей Гърнатскине конаци край Момчилград, ще се включи в проявата и като етнограф, и като певец. От 17 до 18 часа ще сготви традиционен родопски качамак и ще нагости посетителите. След това заедно с приятели ще демонстрира красотата на българска народна музика, като изпълни любими песни.

Теменужка Матева

Във веселата част на празника ще се включат още Елена Огнянова,

фолклорен състав “Филек от Малко Търново и фолклорен състав при Тракийско дружество „Яни Попов“, Ивайловград.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *