Музеят на златото в Крумовград вече работи и през седмицата През лятото посреща туристи от 9 до 16 часа в делничните дни

Нов живот

Музеят на златото в Крумовград вече работи всеки делничен ден в диапазона между 9 и 16 час. Модерната експозиция, която съхранява най-ценните находки, открити в района на рудник „Ада тепе“, може да бъде разгледана в делнични дни до края на септември. Тя няма аналог на Балканите.

През годините екипи от археолози на Националния археологически институт с музей към БАН детайлно проучиха района на „Ада тепе“. Събраните артефакти показват, че на това място е бил най-старият златодобивен рудник в Европа, в който се е добивало злато и сребро отпреди Троянската война. Събрани са и съхранени над 17 тона керамика, от която са възстановени древни съдове и различни древни инструменти.

Изложбата представя събраната информация за добива на злато в древността, за бита и живота в региона далеч в миналото. Проектът има принос за археологията и популяризирането на културно-историческото наследство у нас.

Реализацията й се дължи на сътрудничеството между община Крумовград, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и Националния археологически институт с музей към БАН. Откриването се състоя на 18 август 2022 г.

Безспорно изложбата в Крумовград дава добър пример – как модерният рудодобив, грижата за културното наследство, природата и обществото могат заедно да се допълват и развиват.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *