Ергюнал Сабри: Пожелавам на Станимира Петрова олимпийско отличие, тя заслужава Националите ни показват в Париж, че България е световна сила в бокса

Валентина ИВАНОВА

Звездата на „Арда бокс“ Ергюнал Сабри-Оги следи с интерес двубоите в Париж на колегите си от националния отбор на България. Вчерашната победа на Станимира Петрова в кат. 54 кг го е зарадвала много. Той се познава с нея от 2017 година, когато за първи път е поканен на лагер с националния отбор. Много уважава таланта, упоритостта и трудолюбието й, пример за всички състезатели.

Очакваше се оспорван мач, тъй като противничката й Хсиао Вен Хуан от Тайван не е случайна – тя е действащата световна шампионка и бронзова медалистка от Игрите в Токио 2020. Няма как да я победи по категоричен начин. Двубоят беше труден и равностоен. Но Станимира рискува всичко в третия рунд и прати съперничката си в нокдаун. Това е много успешно представяне за нея, защото стигна до четвъртфинал, само на мач от медал, сподели пред „Нов живот“ най-титулуваният боксьор на Кърджали.

Петрова участва за трети път на Олимпийски игри. През 2016 година в Рио де Жанейро загуби още първия си двубой срещу украинката Татяна Кук, а на Игрите в Токио през 2020-та достигна до четвъртфиналите. Станимира е световна шампионка от 2014 г. и двукратна европейска златна медалистка от двете първенства в София през 2016 и 2018 г. Не е имала досега олимпийски медал. Вече е на 29 години и вероятно това ще й е последната Олимпида, припомня Ергюнал Сабри.

Оги очаква българката да се мобилизира и на 1 август да даде всичко от себе си срещу китайката  Юан Чан. Тя заслужава да се качи на стълбичката – пожелавам й го от сърце, добави кърджалиецът.

Радослав Росенов загуби от канадеца Уайет Санфорд в категория до 63,5 килограма, но се представи отлично. Показа най-добрите си умения, приложи различни удари, даде всичко от себе си. Но нашият спорт е субективен – играеш и за публиката, и за съдиите, и за треньорите. Радо е едва на 20 години и съм сигурен, че ще печели още много медали за България, включително и олимпийски, предрича Ергюнал Сабри.

Европейският ни шампион Рами Киуан срази с лекота поляка Дамян Дуркач за 1/8-финалите в категория до 71 килограма.

Рами загуби първия рунд, но във втория и третия се стегна, даде максимума и обърна мача. Но за него това е обичайно – в повечето си срещи той губи първите рундове, но накрая побеждава, припомня Оги.

Ергюнал се надява на добро представяне и от Хавиер Ибанес, с който се свързват големите надежди за златен медал. Той е олимпийски шампион за младежи от Нанцзин 2014. Роден е в Куба, но се състезава от 5 години за България.

Светлана Каменова в кат. 57 кг излиза срещу Лин Ю-тин от Тайван. Двете са стари познайници от един огромен скандал, в който състезателката от Тайван беше забъркана. На Световното първенство в Делхи (Индия) бронзовият медал на Лин беше отнет и връчен на Светлана. Тайванката не успя да издържи задължителния тест, който показа, че всъщност е мъж, а не жена. Впоследствие обаче Международният олимпийски комитет (МОК) я допусна до Игрите в Париж, разказа Оги.

Кърджалиецът смята, че каквото и да се случи в следващите двубои, националите ни вече показаха в Париж, че България е световна сила в бокса.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *