Подобрява се водоподаването в чернооченското село Пчеларово Въведеният от кмета режим временно урежда проблема през летните месеци

  • Необходимо е дългосрочно решение, за да не мъчи недостигът цели села в общината

Валентина ИВАНОВА

През последните 6 години пчеларовци сякаш бяха забравили проблема с вода, който ги мъчеше през летните месеци. През 2018-2019 г. беше подменена цялата вътрешна водопроводна мрежа, който спря течовете и отклоняването на питейна вода. Старите метални тръби са подменени с етернитови. За жалост този месец дертовете им се завърнаха и липсата на вода стана ежедневие. Незапомнената суша доведе до безводие не само в Пчеларово, а и в почти всички населени места в община Черноочене. Кметът Айджан Ахмед бе принуден за въведе режим на водоподаването.

Въвеждането на режим е нарушило временно водоподаването. Но сега вече се знае, че по график 3 часа ще тече жизненоважната течност.

От вторник имаме вода с прекъсване от 4 часа. Нещата вече се подобряват. Подали сме 24 кубика вода през последните 24 часа. В центъра на селото обаче няма, не се качва и на високото. Недостигът е голям, защото след спирането за известно време, хората се втурнаха да поливат и да си пълнят хидрофорите и бидоните. Предполагам, че до ден-два ще има достатъчно вода и съгласно обявения график, всички ще се възползват. Това каза за «Нов живот» кметският наместник в Пчеларово Маргарита Стойкова.

Маргарита Стойкова

В една от авариите са открити коренища, които се е наложило да бъдат разчистени. След това е тръгнало цялото количество, което не е голямо, защото резервоарът е бил почти празен. Помпата е засмукала тиня от дъното и затова пчеларовци възнегодуваха от качеството на течността, която стига до чешмите им и поврежда пералните.

От 7 юни до 7 юли е подадена 600 кубика вода, което показва, че вода има, но недобросъвестни жители я ползват за поливане, затова не достига за всички. Течността не се качва на високото. До цеха живее една жена и тя не получава никаква вода. Затова от ВиК се ангажираха да й доставят водоноска на първо време, коментира Стойкова.

Според кметският наместник подземните водоизточници решават проблема временно и сагата се повтаря периодично, не само в Пчеларово. Необходими са язовири с пречиствателни станции, които дългосрочно да осигурят захранването на населените места.

Близкото село Лясково е на режим от месец май, при това драконовски – два дни няма вода, на третия я пускат за 3 часа. Последната седмица в Минзухар пък никаква я няма, защото малката река-водоизточни

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. анонимен каза:

    Научете и кмета на с.Комунига как се прави график,защото той няма понятие от това какво е „ГРАФИК“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *