10 казана кешкек раздадоха на Мевлида за здраве и берекет в Китница Разходите пое Фердун Садетин от Бурса с корени от българското село

Гюнер ШЮКРИ

Стотици души от ардинското село Китница, околните населени места Русалско, Боровица, Любино, Сухово, Рибарци и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие започна в местната джамия с четене на айети от Свещенния Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от районният мюфтия Басри Еминефенди и имамина на медресето в Долно Прахово Нуритдин Ибрям. След направената молитва всички присъстващи бяха нагостени с 10 казана кешкек – варено жито с телешко месо, сготвени от местния майстор-готвач Шабан Мехмед. Тази година разходите за мевлида са поети от Фердун Садетин от Бурса с корени от Китница.

На мевлида присъстваха енорийският свещеник отец Петър Гарена, областният управител на Кърджали Ресми Мурад, народният представител Павлин Кръстев, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, председателят на общинската организация на ДПС-Ардино Шахин Байрамов, председателят на Младежко ДПС-Ардино Реджеб Шакиров, председателят на Младежко ДПС-Асеновград Ердем Читали, областният председател на Младежко ДПС София – град Рахим Юмерефенди, общинският съветник от района Фахретин Бекир, кметове на населени места.

Кметът на Китница Сали Мюмюн изказа своите огромни благодарности към Фердун Садетин за благородния му жест, както и на местните жители участвали в организирането на мевлида.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *