Дънди помага с булдозер в гасене на пожарите в Ивайловградско Хората са евакуирани и общината им е осигурила подслон, съобщава Диана Овчарова, кмет на Ивайловград

  • 10 къщи изгоряха в Горноселци, 2-3 от тях са били обитаеми

Нов живот

Пожарите, които възникнаха вчера в Ивайловградско и Тополовградско, продължават да се развиват. Вятърът изключително много възпрепятства гасенето. Заплаха за населението няма, хората са евакуирани. Това съобщи в събота сутрин главен комисар Александър Джартов.

Трябва да минат хора да удостоверят, че пожарът е загасен наистина, не може да разчитаме, че е загасен – използваме всички възможни ресурси: пожарникари, военни, доброволци. В Горноселци почти няма жители, няма вода в чешмите и за гасенето се разчита на доброволци, изпратени от Националната асоциация на доброволците, защото местни жители липсват.

Булдозери от «Дънди Прешъс Металс Крумовград» и мини «Марица изток» се включиха в акцията. С тях се прокарват просеки, които позволяват на огнеборците да достигнат до фронта на пожара.

Системата за ранно оповестяване BG-ALERT не е била задействана, защото кметовете по районите не са преценили, че има необходимост.

Остава в сила обявеното частично бедствено положение, обявено от областния управител на област Хасково Мехмед Атаман.

Вчера той проведе извънредна работна среща в областна администрация с главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, главен комисар Александър Джартов, за да обсъдят  ситуациаята.

Дънди помага в гасенето с булдозер

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова продължава да следи положението на място и да оказва необходимата подкрепа на пострадалите. По нейни думи от унищожените имоти два-три са били обитаеми, хората са евакуирани и им е осигурен подслон.

Тя призовава всички жители през следващите седмици да бъдат максимално предпазливи и да не подценяват възникналите ситуации. Високите температури ще са предпоставка за пожари.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *