Туристи станаха жътвари за един ден в Гърнатскине конаци край Момчилград /ВИДЕО/ Децата трябва да знаят, че брашното не идва от Билла, казва стопанинът Филип Синапов

Нов живот

Възстановка на традиционната жътва бе направена във фолклорната къща, представляваща интерактивен музей „Гърнатскине конаци“ край Момчилград в неделя, 7 юли.

За повече автентичност жътварките бяха облечени в характерни носии от района на село Гърнати, а жътвата извършваха с познатите в миналото сърп и паламарка. Това бе втората жътва във фолклорната къща-музей, която пренесе посетителите на възстановката в миналото.

Жътвата е сговорността, каквато е имало в миналото. Хората от дадено село или махала са си помагали – днес жънат на един свой съселянин, утре – на друг и така никой няма затруднения. Или, казано с други думи, както е нашият девиз „Съединението прави силата“, при жътвата, вършитбата и всички дейности от земеделието това е най-големият еталон., каза Филип Синапов, собственик на „Гърнатскине конаци“.

На възстановките присъстваха и много деца, които виждат с очите си как са се случвали нещата. По думите на Синапов, се изпълнява и основната цел на „Гърнатскине конаци“ да бъде интерактивен музей, в който всички могат да се научат на конкретни неща от бита в миналото ни.

През пролетта участниците във възстановки се научиха да сеят царевица, картофи, фасул, каквито ниви създадохме. Сега, в жътвата, научиха че   брашънцето, с което майка им прави питка, не идва от «Билла», каза още той.

Във възстановката се включиха както хора от региона, така и туристи, дошли от вътрешността на страната. Те жънеха житните класове и се учеха, както да ги връзват на снопове, така и да извършват и други характерни за жътвата на дейности.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *