На Еньовден пчеларовци посрещнаха скъпи гости от Кърджали

Исмет ИСМАИЛ

Топлото гостоприемство на пчеларовци усетиха днес потребителите на Домът за стари хора /Резидентна грижа за възрастни хора/-град Кърджали.

Заедно с членовете на „Екип 254“ към Областен съвет на Български червен кръст гр. Кърджали посрещнаха Еньовден в китното село Пчеларово.

Тази година Еньовден, известен още като празника на билките съвпада с големия църковен празник „Свети Дух“. На Еньовден по старо поверие билките са изключително лековити. Потребителите на дома за стари хора посетиха местното народно читалището „Иван Буюклиев 1926“ и църквата „Света Петка“ в село Пчеларово.

Възрастните опознаха вековния бор по пътя Пчеларово-Минзухар, в непосредствена близост до църквата „Света Петка“. Възрастта на дървото е над 555 години. Столетникът е от вид, който днес се среща по-рядко. Обявен е за защитен обект през 1984 г. Висок е 25 м, а обиколката на ствола е 3.50 м.

Църквата „Света Петка“ е построена през ХVIII-ти век. Същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата.

Гостите изслушаха с интерес историята за читалището, музейните експонати и разбира се за билките, които растат в района. Всеки потребител получи подарък билки. Домакините почерпиха гостите в местното кафене.

За този незабравим ден благодариха на д-р Ваня Михалева председател на читалището, на секретаря Нели Иванова, на представителите на групата за автентичен фолклор т. нар. „златни пчеларовски баби“ и на „Екип 254“ към Областен съвет на БЧК-Кърджали.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *