Николай Пловдивски официално отпадна от избора за патриарх След 42 тура на номинации Светият синод излъчи като достоизбираеми митрополитите на Враца, Ловеч и Видин

Пловдивският митрополит Николай, независимо от огромните си шансове да бъде избран, няма да е кандидат за нов български патриарх. Това стана ясно официално ясно днес, след цял ден номинации в Светия синод, от които се определиха тримата достоизбираеми митрополити – Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински. Измежду тях на 30 юни ще се избира наследникът на покойния Неофит, съобщава СЕГА.бг

Всъщност единственият от тримата, сочени предварително за фаворити, който бе избран днес, е Гавриил. Николай Пловдивски предварително обяви, че не жалае да бъде номиниран, но нямаше право да откаже, ако бе получил 2/3 от гласовете на 14-те членове на синода. И това засили спекулациите, че ще бъде посочен и ще стане патриарх впоследствие. Като друга най-вероятна номинация бе смятан още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На условията да са навършили 50 години и да са управлявали епархии като митрополити поне 5 години отговарят още Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий и Русенският Наум.

„В този избор нямаха право да бъдат избираеми високопреосвещените епархийски митрополити, синодални архиереи, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан – поради това, че нямат изискуемата възраст. Доростолският митрополит Яков – поради липса на необходимите 5 години служение като епархийски митрополит, както и Сливенският митрополит Арсений заради горните две основания”, обясни говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

Според процедурата 14-те митрополити от Светия синод гласуваха тайно кои да са кандидатите за Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. И всеки кандидат трябваше да получи 2/3 от гласовете, което означава 10 гласа. При предишното подобно гласуване – след смъртта на патриарх Максим, обаче бе определено, че и 9 гласа може да се смятат за 2/3. И с толкова тогавашният Русенски митрополит Неофит си осигури място сред тримата достоизбираем, за да стане след това патриарх.

Днес бяха необходими цели 42 тура на гласуване (при 25 на предишния избор). И бяха излъчени достоизбираемите митрополити Григорий Врачански (11 гласа още на 1-ви тур), Гавриил Ловчански (9 гласа на 42-и тур) и Даниил Видински (9 гласа на 32-ии тур).

Те тримата ще бъдат съперници на Патриаршеския събор на 30 юни. За покриване на разходите по организацията и провеждането му министерският съвет отпусна 450 000 лв. на Българската православна църква.

В избора на нов български патриарх и Софийски митрополит имат право да участват общо 145 души. Това са всички архиереи на църквата – митрополити и епископи, по петима представители на всяка епархия (трима клирици и двама миряни), като от Софийската епархия са десетима (шестима клирици и четирима миряни). Освен това има и по един представител на ставропигиалните манастири – Рилски, Бачковски и Троянски, а също по двама представители от всяка епархия на епархийските манастири (един монах и една монахиня), както и по един представител на средните духовни училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *