Успешен сезон, увенчан със Златна лира, отчитат в Дома на културата Заключителният концерт "С талант и любов към изкуството" е планиран за 28 юни

Ваня ИВАНОВА

Активният културен сезон в Дома на културата – Кърджали е към края си и е време за равносметка.

Директорът Мариана Ликова обобщи със задоволство пред „Нов живот», че екипът изпраща един изключителен, много успешен период.

Той започна през септември 2023 г. и премина под знака на 70-годишния юбилей на Школата по изкуствата, отбелязан с концерта «70 години музика и безкрайна любов». На 23 април 2024 г. поводът събра бивши и настоящи възпитаници на празничен концерт. Детският струнен оркестър и индивидуални изпълнители на пиано, цигулка, китара и вокално пеене доставиха огромна наслада и великолепно настроение. Специален гост бе виртуозът на цигулката – Мичо Димитров. Две награди «Златна лира» на Съюза на българските музикални и танцови дейци, връчени от неговия председател Станислав Почекански, озариха сцената – една за Школата и една за бившата й възпитаничка Снежана Полихронова, днес известен музикален педагог и продуцент.

Празничен тържествен концерт под надслов „В града на Орфей, творим с любов за Вас“ се състоя на 20 октомври, по случай 110 години от Освобождението на Кърджали. Той беше наситен с богата и разнообразна  програма от музика, танци и настроение. Гостуваха Мария Белева, Атанас Атанасов и Първи ученически гвардейски отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев“, с ръководител Христо Момчев.

Поредица от прояви през сезона даде шанс на любителите на операта и оперетата да се докоснат до високото изкуство. През ноември миналата година гостуваха Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и тенорите Кирил Илиев, Илиян Недев и Александър Господинов, представящи песните на Емил Димитров.

На Коледния концерт, състоял се на 21 декември 2023 г., с изпълненията си талантливите артисти от Дома представиха разнообразие от коледни песни, класически мелодии и пъстри фолклорни ритми. Кметът на общината Ерол Мюмюн поздрави всички присъстващи участници и зрители.

През февруари т.г. кърджалийските артисти от Музикалния театър Дора Точкова, Иванка Христева, Радостина Желева и Юксел Есен застанаха рамо до рамо с известния тенор Марио Николов, солист на Националния музикален театър «Стефан Македонски», младата звезда Християна Лоизу, станала популярна като победителка в четвъртото издание на музикалния формат „Х фактор“ и от телевизионното шоу «Като две капки вода», и Симфониета Видин с диригент Петър Димитров.

Празникът на виното “Зарежи, Трифоне, зарежи, па вито хоро поведи!“ за поредна събра кърджалийци пред Дома на културата. На 14 февруари беше излъчен най-добрият майстор на домашно вино. Заместник кметът Веселина Тихомирова и бог Дионисий връчиха наградите на отличените. Цар на виното и носител на преходната статуетка под формата на грозд стана Даниел Костов. За веселието се погрижиха артистите от Музикалния театър, Битовия оркестър и танцьорите от ансамбъл „Орфей“ и от „Първи на хорото“, както и групата за стари градски песни „Млади сърца”.

Концертът по случай 3 март изпълни кърджалийци със самочувствие и гордост в навечерието на националния празник на България. Начало дадоха гвардейците, изнасяйки танц с трибагреници под звуците на „Ботев марш“. Последваха въодушевените изпълнения на малките възпитаници на школите по пиано и цигулка, балетното студио, гайдарския състав, както и на артистите и хора на Музикалния театър.

На 21 март, станалият вече традиционен пролетен концерт “Пролетта е дошла“ зареди публиката с цветно настроение и очакване на нещо ново и красиво.

През месец април жителите и гостите на Кърджали станаха съпричастни на три концерта, в които с красива музика, песни и танци преживяха прекрасни моменти. Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвиха самостоятелни концерти.

Началото даде Музикалният театър на 18 април, с участието на артистите Радостина Желева, Дора Точкова, Иванка Христева, Юксел Есен и Бахар Якуб. Заедно с тях се изяви и специалният гост – Стефан Петков, солист на Националния музикален театър “Стефан Македонски”, както и популярните певици от Кърджали Райна Паслиева, Мария Белева и др. Зрителите се насладиха на различни стилове музика: опера, оперета, мюзикъл, поп и джаз.

Последен от тридата бе празничният фолклорен заключителен концерт „Танците през поколенията“, състоял се в навечерието на светлите християнски празници Цветница и Великден и на Международния ден на танца. В него бе представена богата фолклорна програма с български танци и танци от народите с участието на Представителен музикално-танцов ансамбъл «Орфей», детско – юношески танцов състав «Орфейче» и Битов оркестър. Специален гост-изпълнител беше народният певец Тинчо Севдалинов.

През месец май Общинският център за култура и младежки дейности стана съорганизатор на първото издание на фестивала ‘’Сцени на Арда», заедно с Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо». В рамките на проявата зрителите преживяха неповторима музикална вечер със Симфониета Видин с диригент Петър Димитров и солистите Марио Николов, Андрея Мирчев, Стефан Петков, Разван Сарару. Очакванията им да чуят четирима звездни тенори бяха изненадващо допълнени с пети в лицето на великолепния Георгиос Филаделфевс, грък, който живее и работи в България от десетилетия.

В края на сезона, на 12 юни 2024 г., с Годишен концерт Школата по изкуства отбеляза приключването на учебната година.

Предстои последният спектакъл – заключителният концерт „С талант и любов към изкуството“, който е планиран за 28 юни 2024 година от 20,30 часа пред Дома на културата. За него се готвят всички художествени състави, наградените с медали и грамоти пианисти, певици, гайдари, любителският танцов клуб „Първи на хорото“.

През лятото международна изява предстои на Детския струнен оркестър с ръководител Мария Петковска, който тази година спечели първа награда от Националния конкурс „Път към славата“ в София. През юли той ще представи Кърджали и България на международен фестивал в Римини, Италия.

За участие в конкурс се стягат и танцьорите от Представителен музикално-танцов ансамбъл „Орфей“. Те ще пропътуват хиляди километри до Южна Франция, за да покажат най-доброто от българските фолклорни танци.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *