Тракийци свикват събор в Кърджали на Петровден На 29 юни от 10,30 часа в парк „Простор“ ще се изявят 400 изпълнители

Валентина ИВАНОВА

Националният тракийски събор „Кърджали 2024” ще се проведе на 29 юни от 10,30 часа в парк „Простор“. Това е 23-тото му издание, което се организира от Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия – 2009”, със съдействието на община Кърджали.

Миналата година в проявата се включиха близо 400 изпълнители на тракийски фолклор от цялата страна, сега се очаква почти същият брой певци и танцьори. Сред тях ще бъдат местните танцови групи от Момчилград и Кирково, певците от Припек и Чакаларово.

До момента заявки за участие са дошли от Златоград, пловдивското село Новаково, Сопот и Тополовград. Записването продължава до 21 юни. Това съобщи за «Нов живот» председателят на Тракийското дружество „Димитър Маджаров” в Кърджали Яни Янев.

Целта на събора е да съхрани, да развие и да предаде на младото поколение културното наследство на Тракия, пренесено от земите Беломорска, Западна, Източна Тракия и Мала Азия. Тази задача се реализира успешно във времето. Освен събори, Дружеството събира автентични песни и прави записи, вече са издадени 3 диска.

Традиционно такси за участие не се събират, проявата няма конкурсен характер. Според предварителната програма, първо на сцената ще се изявят талантливите деца. след това е официалното откриване, след което започват и съставите от възрастните изпълнители.

В случай на лошо време, съборът ще се проведе в театър «Димитър Димов».

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *