Вариант 1 се падна на изпита по български на седмокласниците 1083 седмокласници от област Кърджали се явяват днес в 54 училища

  • Провежда се Национално външно оценяване

Нов живот

В 9 часа започна изпитът от националното външно оценяване по български език и литература за учениците, завършили седми клас за кандидатстване в професионалните и профилирани паралелки. В област Кърджали се явяват 1083 седмокласници, като изпитът се провежда 54 училища.

Резултатите са важни за приема след 7 клас. На изпита са допуснати 1083 седмокласници. Националното външно оценяване се провежда в 54 училища в областта. Същият е и броят им за изпита по математика, който е на 21 юни. А изпитът по чужда език е насрочен от МОН за 20 юни, като английски език ще държат трима желаещи в СУ « Паисий Хилендарски» в село Припек. Ангажирани в процеса са 610 квестори. Това съобщи за «Нов живот» Ангелина Костова, началник на РУО-Кърджали.

По-различното тази година е че, седмокласници, които нямат възможност да се яват на определените изпитни дни, вече имат възможност да се явят на друга дата. Министърът на образованието е определил точно в кога това е възможно. Ако в деня на изпита ученикът е бил в болница, в изолация или карантина или при смъртен случай в семейството, настъпил 1 месец преди датата. След те да подадат заявление до РУО с приложени документи до 7 дни след редовните дати.

Изпитните работи от днес се проверяват от 22 юни до 29 юни и до 2 юли трябва да бъдат оповестени.

В страната общо 59 424 ученици се явят на Национално външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас, според информация от пресцентъра на МОН. Изпитът се провежда в 1665 училища, в 5431 зали.

Седмокласниците работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *