Спасиха „пострадал“ в местността „Олуклу“ край село Яворово

Исмет ИСМАИЛ

Демонстрация за спасяване на „пострадал“ гражданин в пресечена местност с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ проведоха спасители и доброволци в местността „Олуклу“ край чернооченското село Яворово.

Акцията беше съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали, Общинската организация на Български Червен кръст и

Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене.

В ранните часове на деня местните хора започват издирване на съселянин от село Яворово, който не се е  завърнал у дома. В издирването участват и младежи доброволци на Български младежки червен кръст от Клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене, които са от същото село.

Около 10,0 часа е подаден сигнал и към тях се присъединяват и екипи на РС “ПБЗН“ в Кърджали, Общинската организация на Български Червен кръст и Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене

Началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов, директорът на Областният секретариат на БЧК-Кърджали Светломира Димитрова и Председателят на Общинската организация на БЧК-Черноочене Исмет Исмаил ръководеха екипите, които проведоха издирване в района. „Пострадалият“ беше намерен в безпомощно състояние паднал от високи напречни скали в местността „Олуклу“. Първа долекарска помощ оказаха доброволците на Български младежки червен кръст от Клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене и БЧК-Черноочене. Те установиха, че човекът има счупен крайник и кръвотечение в областта на главата.

С методическата помощ на специалиста по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК – Кърджали Елита Динкова, специалист „ОМП“ при Община Черноочене Халим Шакир и наставника на доброволците Юлияна Райчева след обездвижване на крайника и спиране на кръвотечението, „пострадалият“ беше поет от екипите на пожарната и доброволците.

Специалистите на РСПБЗН-Кърджали и членовете на ДФ “Черноочене-2016 г.“ изградиха в пресечената  местност въжена спасителна система  тип „тролей“, която се използва за оказване на помощ на пострадали на места, където няма достъп за автомобилна техника.

Началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов заяви, че проявата е с цел подобряване на взаимодействието между служителите и доброволците, тренирането им за действия при спасяване на пострадал с алпийски способ, създаване организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и др.

Той подчерта, че в последните години през пролетно-летния период много граждани природолюбители предпочитат да се насладят на малко известните красотите в района и да се потопят в тайнствата им. Това налага екипите да са в готовност за реагиране при възникване на всякакви неочаквани ситуации.

Специалистът по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК-Кърджали Елита Динкова сподели, че доброволците на БМЧК са преминали курс в тази насока.

Една от стратегическите ни цели заедно с Областната организация  и общинските структури на БЧК  е да обучаваме доброволците и членовете ни бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ, заяви директорът на Областният секретариат на БЧК-Кърджали Светломира Димитрова.

Ръководството на Община Черноочене, РС „ПБЗН“ – гр. Кърджали и БЧК-Черноочене поздравиха екипа от доброволци. Те подчертаха, че разчитат много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции.

Мероприятието е третото по рода си на територията на община Черноочене.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *