Айхан Хайрула от Ардино показва своите творби в Пловдив Откриха Третата национална изложба на българския комикс

Валентина ИВАНОВА

В Пловдивската библиотека „Иван Вазов“ откриха Третата национална изложба на българския комикс. В експозицията са включени 58 произведения от 43 активно работещи български комикс-артисти. Селекцията представя богато разнообразие от стилове и жанрове в творби, създадени както от млади автори, така и от вече утвърдени творци. Сред тях е и известният майстор на комикса от Ардино Айхан Хайрула.

Това е петото гостуване на изложбата извън София, след официалното ѝ откриване през месец юли 2022 година. Реализира се Секция „Комикс“ към Съюза на българските художници и Сдружение „Проектът ДЪГА“. В Града на тепетата е в рамките на програмата на литературния фестивал „Пловдив чете“.

След откриването на изложбата, в Читалня № 2 „Акад. Петър Динеков“ бе  прожектиран документалният филм „Дъга – разкази в картинки“. Филмът разказва  за списание „ДЪГА“, което се появява в България във времето на социализма – през 1979 година и пропагандира западно влияние – изкуството на комикса. Списанието съществува повече от десет години и огромният му тираж – 300 000, се изкупува до последната книжка. „ДЪГА“ е единственото по рода си издание в бившия социалистически блок. Някои от сериите и героите на списанието и до днес са в спомените на хората, като са оставили трайна следа в оформянето им като личности. Режисьор на лентата е Мария Николова.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *